Drewniane wiórki z drzewa wiśniowego to rewelacyjny dodatek dla tych, którzy oczekują od grilla gazowego możliwości wędzenia. Dzięki można uzyskać niesamowity smak i aromat potraw. Pasuje do dań z wieprzowiny, drobiu, jagnięciny, wołowiny, ryb.
Użytkowanie wiórek:
Przed umieszczeniem wiórek w skrzynce do wędzenia lub stalowej skrzynce do wędzenia należy moczyć je ok 20-30 minut w wodzie lub innym aromacie, aby zapobiec ich spaleniu i zwiększyć ich wilgoć dzięki czemu będą efektywniej oddawać swój aromat.
Informacje na temat drzewa wiśniowego:
"Rodzaj roślin należący do rodziny różowatych. Występuje w około 60 gatunkach w strefie umiarkowanej półkuli północnej, głównie we wschodniej Azji. W Polsce w stanie naturalnym występują tylko dwa gatunki wiśni: wiśnia karłowata, rosnąca na wyżynach południowych".