Nóż kuchenny Yanagi Sashimi 25 cm (praworęczny) | Global G-11R
Wyjątkowo wąski, cienki i ostry nóż z klingą o kształcie liścia wierzby, przeznaczony do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba lub Yanagi („wierzbowe ostrze”) to rodzaj noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niż noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technika „hiki kiri”). Tradycyjny szlif jednostronny zapewnia kontrolę przy precyzyjnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
"Wierzbowe ostrze", czyli Japoński nóż Yanagi Sashimi to wyjątkowo cieńki, wąski i ostry nóż z klingą w kształcie liścia wierzby. Główne zastosowanie noża to plastrowanie i filetowanie ryb. Zaprojektowany został inaczej niż noże europejskie, ponieważ prawidłowe cięcie jest prowadzone w jednym kierunki - do siebie (technika "hiki kiri"). Tradycyjny jednostronny szlif prawostronny zapewnia kontrolę przy bardzo precyzyjnych zadaniach.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) Twardość ostrza – 56-58 HRC Długość całkowita – 37,5 cm Długość ostrza – 25 cm Szerokość klingi – 3 cm Grubość klingi – 3 mm Waga – ok. 215 g
Szlif jednostronny, dla osób praworęcznych
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.
Gwarancja Global udzielana jest na 24 miesiące od daty zakupu produktu.
Gwarancja obejmuje jedynie uszkodzenia powstałe na skutek ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych po spełnieniu warunków, takich jak:
narzędzie było użytkowane według instrukcji obsługi:
narzędzie było właściwie konserwowane.
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia powstałe wskutek nieodpowiedniego użytkowania narzędzi.