Nóż szefa kuchni Global NI GN-009 o długości ostrza 20 cm jest narzędziem bardzo uniwersalnym w kuchni, dzięki któremu bez swobodnie pokroimy mięso, posiekamy zioła, pokroimy warzywa w plastry lub w kostkę. Długie i cienkie ostrze precyzyjnie przednie grubsze produkty, zapewniając równe cięcie.
Do wyprodukowania noża marka Global zastosowała najwyższej jakości materiały. Ostrze wykonane jest z wysokowęglowej stali nierdzewnej Cromova 18 (w składzie znajduje się 18% chromu), które poddawane jest podczas procesu obróbki wymrażaniu, które wpływa na wzrost twardości stali 56-58 HRC. Dzięki temu noże pozostają bardzo ostre o wiele dłużej niż produkty wykonane z innych stopów, ponadto noże odporne są na rdzę oraz przebarwienia. Charakterystycznym elementem noży Global jest wypukły szlif głowni widoczny w przekroju noża. Boczne powierzchnie noża Global jest lekką krzywizną, dzięki ostrze kroi znacznie skutecznej, a produkty łatwiej odchodzą od noża.
Każdy nóż Global jest dokładnie ważony oraz wyważany, aby zapewnił jak najlepszą ergonomię pracy podczas krojenia. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
W serii Global NI ostrza są cieńsze w porównaniu do serii Global Classic oraz zastosowano zmieniony kształt i rozmiar rękojeści, zapewnia to lepszy uchwyt i większą precyzję krojenia. Ostrza noży serii Global NI są zaostrzone pod kątem 15% co zapewnia im niebywałą dotąd ostrość.
Dane techniczne:
Ostrze - Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) Twardość - 56-58 HRC Długość całkowita - 34,0 cm Długość ostrza - 20 cm Szerokość klingi - 4,6 cm Grubość klingi - 2,2 mm Sposób ostrzenia - dwustronny Waga - ok. 212 g Mycie - ręczne
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.
Gwarancja Global udzielana jest na 24 miesiące od daty zakupu produktu.
Gwarancja obejmuje jedynie uszkodzenia powstałe na skutek ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych po spełnieniu warunków, takich jak:
narzędzie było użytkowane według instrukcji obsługi:
narzędzie było właściwie konserwowane.
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia powstałe wskutek nieodpowiedniego użytkowania narzędzi.