Przepis na złocistego kurczaka z rożna

30-10-2020

Czy są tu fani kurczaka z rożna? Tak… tego soczystego, złocistego, chrupiącego, którego można kupić w sklepie albo w budce z kurczakami? Damy się założyć, że nie jeden uwielbia to soczyste i aromatyczne danie. Jednak sklepowa jakość takiego kurczaka jest raczej wątpliwa i w kwestii zdrowia pozostawia nieco do życzenia. Dzięki rożnie w grillu gazowym Broil King, kurczaka z rożna możecie przygotować również w domu! Gwarantujemy, że będzie tak samo soczysty i aromatyczny, a dzięki własnoręcznie wybranym składnikom i produktom najwyższej jakości nie będzie kompromisem dla Waszego zdrowia. Poniżej dowiecie się jak przygotować pysznego, złotego i soczystego kurczaka, który posmakuje każdemu fanowi kurczaka z rożna.

 

Złoty kurczak z rożna

 

Co będzie potrzebne?

  • Kurczak o wadze ok 2 kg, najlepiej z wolnego chowu, bez antybiotyków

Przyprawy:

  • Słodka papryka
  • Wędzona papryka
  • Ostra papryka lub pieprz cayenne
  • Kurkuma
  • Imbir
  • Majeranek
  • Curry
  • Czosnek
  • Sól

 

Co będzie pomocne?

  • Termometr Meater
  • Brytfanna ze stali szlachetnej
  • Rękawica do grillowania

 

Sposób przygotowania

 

MARYNOWANIE

Najpierw marynata! Oczywiście można kupić gotowca ze sklepu, ale jako, że bardzo lubimy produkty najwyższej jakości bez zbędnych ulepszaczy, postanowiliśmy przygotować własną marynatę. Z łatwością zrobicie ją w domu, ponieważ składa się ze składników, które większość z Was napewno posiada w domowej szufladzie z przyprawami.

 

Domowa przyprawa do kurczaka z rożna

 

W małej miseczce mieszamy: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki imbiru,  0,5 łyżeczki papryki wędzonej, 0,5 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki czosnku, szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki

 

Kurczaka wkładamy do dużej brytfanny, najlepiej tej którą postawimy później na aromatyzerach w celu nawilżenia grilla. Idealnie sprawdzi się brytfanna ze stali szlachetnej Broil King. Kurczaka skrapiamy oliwą extra virgin dobrej jakości (my użyliśmy oliwy Charisma) i nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw.

 

Przyprawa do kurczaka złocista

 

Brytfanna ze stali szlachetnej Broil King (63106)

Brytfanna ze stali szlachetnej Broil King

 

Kurczak zamarynowany w domowej przyprawie

 

 

LEŻAKOWANIE

 

Tak przygotowanego i zamarynowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 22 godziny, aby przeszedł wszystkimi aromatami. Dwie godziny przed grillowaniem wyciągamy kurczaka z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.

 

Kurczaka marynujemy przez 24 godziny

 

 

GRILLOWANIE

 

Na początku, wyjmujemy z grilla wszystkie ruszty. Na aromatyzerach stawiamy stalową brytfannę, którą zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz kilka gałązek rozmarynu. Tak przygotowana brytfanna, razem z resztką przypraw, które zostały po marynowaniu wytworzy wilgoć w grillu i nada kurczakowi wspaniałej soczystości i dodatkowego aromatu. Jeśli nie macie świeżego rozmarynu, można dodać również suszony. Wedle uznania, brytfannę można zalać również piwem lub dodać plasterki cytrusów.

 

Następnie odpalamy palniki boczne na średnią moc i nagrzewamy grilla przez około 10 minut, aż osiągnie temperaturę 200 stopni. W międzyczasie nabijamy kurczaka na rożen i zabezpieczamy kolcami. Przy użyciu odważnika wyważamy rożen tak, aby kurczak równomiernie się obracał. Dokładną instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj.

 

Kurczak nabity na rożen

 

Kiedy grill osiągnie pożądaną temperaturę, boczne palniki ustawiamy na 1/3 mocy, kurczaka wkładamy do grilla i podłączamy do rożna. Kiedy wszystko jest już gotowe, uruchamiamy silnik rożna oraz odpalamy palnik rożna na pełną moc na 30 minut, żeby zamknąć zamknąć pory mięsa i zachować soczystość kurczaka wewnątrz. Po upływie tego czasu zmniejszamy moc palnika rożna do 1/3. W miedzy czasie należy doglądać kurczaka i przy użyciu silikonowego pędzelka nawilżać go płynem z brytfanny, aby był pełen aromatów. Jeśli lubisz mocno przypieczoną skórkę na ostatnie 20 minut zwiększ moc palnika rożna. Jeśli nie korzystasz z inteligentnego termometru i nie wiesz ile kurczak powinien się piec możesz to obliczyć na podstawie tej zasady: na każde 0,5 kg kurczaka przypada 20 minut pieczenia. 

 

Kurczak grillujący się na rożnie

 

 

MEATER

 

My do grillowania użyliśmy bezprzewodowego termometru MEATER, aby nie martwić się czy kurczak napewno jest już gotowy, nie musieć sprawdzać go i napewno nie przejmować się tym, że kurczak będzie musiał wrócić na rożen lub będzie zbyt długo pieczony i suchy. Chcieliśmy po prostu się zrelaksować i zająć rozmową ze znajomymi. Dzięki temu, że MEATER jest bezprzewodowy bez problemu mogliśmy go użyć na rożnie, ponieważ żaden kabelek nie zakręcał się wokół pręta. Grillując z termometrem, nasz kurczak spędził na rożnie godzinę i leżakował około 14 minut. Cały proces „pieczenia” trwał zatem dokładnie 1 godzinę i 14 minut. Więcej o tym termometrze możesz dowiedzieć się TUTAJ.

 

Kurczak grillowany z użyciem termometru MEATER 

 

Do ściągania kurczaka z rożna przyda się komplet rękawic do grillowania. Przez godzinę, pręt zdążył się porządnie nagrzać ;) My użyliśmy tej:

 

 

Rękawica do grillowania Broil King (60974)

Rękawica do grillowania Broil King

 

Gotowy kurczak z rożna

 

Et voilà! Tak przygotowany kurczak jest pysznym, soczystym daniem głównym. Smakuje świetnie samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, chleb, frytki, grillowane warzywa czy zielona sałata. Jakkolwiek lubisz! Smacznego!

 

Kurczak z rożna Broil King