Przepis na super proste krewetki z grilla ogrodowego

27-05-2020

Niedawno pisaliśmy o tym jak łatwo jest skonfigurować grilla gazowego Broil King do własnych potrzeb, wymieniając ruszty żeliwne Flav-R-Cast™ na różne akcesoria do grillowania z oferty Broil King, a co za tym idzie przygotować na naszym grillu ogrodowym niemal każdą potrawę i zachciankę. Dziś na tapetę bierzemy super pyszne i super proste grillowane krewetki! Będzie dużo kolendry, dużo smaku i przede wszystkim dużo grillowego aromatu.

 

Sałatka z grillowanymi krewetkami, awokado i sosem winegret

 

W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać, krewetki na grillu ogrodowym Broil King można przygotować na kilka sposobów - bezpośrednio na ruszcie, na płycie stalowej lub na szpikulcach do szaszłyków Broil King. Ostatnio do przygotowania krewetek testowaliśmy płytę żeliwną, która spisała się idealnie i cudownie je przypiekła nadając im charakterystyczny grillowy smak. Tym razem postanowiliśmy przetestować stalową brytfannę i przygotować krewetki w dużej ilości oliwy. Chcieliśmy je bardziej udusić w oliwie niż typowo ugrillować, ale jednocześnie dzięki pieczeniu w jednym grillu z innymi potrawami „odymić” je grillowym aromatem. Efekt końcowy możecie podziwiać poniżej - krewetki wyszły niesamowicie soczyste i świeże, sos z duszenia-grillowania użyliśmy do sałatki, a dzięki pieczeniu w jednym grillu z piersią z kurczaka, były odymione wspaniałym grillowym aromatem. Nie dość, że krewetki wyszły oszałamiająco pyszne, przygotowanie ich zajęło nam zaledwie kilkanaście minut, ponieważ przepis i sposób przygotowania jest banalnie prosty i szybki. Znajdziecie go poniżej.

 

Soczyste krewetki grillowane w stalowej brytfannie

 

Przepis na grillowane krewetki:

400g krewetek

3-4 ząbki czosnku

duża garść kolendry

sól i pieprz do smaku

papryczka chili dla lubiących ostre smaki

 

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozkładamy płasko w stalowej brytfannie Broil King.
  2. Skrapiamy je dobrej jakości oliwą.
  3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i równo posypujemy nim krewetki.
  4. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  5. Kolendrę grubo kroimy lub rwiemy i dodajemy do krewetek.


 

Doprawione krewetki gotowe do włożenia na grill gazowy

 

6. Przed ugrillowaniem krewetki można zamieszać, jednak będziemy je mieszać podczas grillowania, więc nie ma takiej konieczności.

7. Grilla rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i kładziemy brytfannę na ruszt. Grillujemy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając i pozostawiając pokrętła w pozycji 6:00 (50% mocy).

 


Krewetki grillujące się na grillu ogrodowym w stalowej brytfannie

 

Porada: Krewetki przygotowywane w brytfannie najlepiej grillować jednocześnie z innymi potrawami. Skapujący na aromatyzery sok i tłuszcz z innych dań wytworzy w grillu wspaniały grillowy aromat i odymi nasze krewetki. Jeśli nie mamy takiej możliwości lub ochoty nic się nie dzieje, ponieważ pozostałości z poprzedniego grillowania na aromatyzerach także oddadzą zapach - będzie go jedynie trochę mniej. Jeśli chcecie wejść na najwyższy poziom grillowania, możecie też użyć stalowej skrzynki do wędzenia Broil King, która wytworzy dodatkowy aromat w piekarniku Waszego grilla ogrodowego.

 

Propozycja podania: 

Nasze krewetki podaliśmy jako prostą, ale przepyszną sałatkę. Na talerzu rozłożyliśmy mix sałat (młode listki sałaty, musztardowiec, szpinak, młode listki buraka, rukola) i dodaliśmy jedno dojrzałe awokado pokrojone w plastry. Na koniec dołożyliśmy grillowane krewetki wraz z sosem własnym i skropiliśmy sosem winegret. Palce lizać!

 

Młode listki sałat

 

Krewetki i sałata przed ugrillowaniem i podaniem

 

Gotowa sałatka z grillowanymi krewetkami, awokado i młodymi listkami sałat

 

Jeśli ten przepis się Wam podobał i chcielibyście zobaczyć więcej przepisów na naszym blogu dajcie nam znać!