Przepis na sałatkę z grillowanej cukinii z serem feta

24-08-2020

Ostatnio pisaliśmy o tym jak bardzo kochamy sezonowe warzywa i owoce. Czy jest coś lepszego, niż świeże, lokalne produkty, które nie muszą przebywać dalekiej drogi, w sztucznych warunkach, aby do nas dotrzeć? Dziś mamy dla Was kolejny przepis z królową lata, czyli cukinią, w roli głównej. Znów będzie niebanalnie, a ten przepis sprawdzi się idealnie jako lekki posiłek w letni dzień, albo dodatek do dania głównego.

 

Sałatka z grillowanej cukinii z serem feta

 

Cukinia, ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze znajduje się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, bo jest bogata w potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ponadto odkwasza organizm oraz pozytywnie wpływa na trawienie i odchudzanie. Dzięki temu, że jest łagodna w smaku i lekkostrawna jest również polecana jako jedno z pierwszych warzyw podawanych małym dzieciom. Zalety i wartości odżywcze cukinii możemy wymieniać bez końca, ale do dzieła! Ugrillujmy ją :)

 

Składniki, których będziesz potrzebować:

Około 5 małych cukinii (najlepiej w różnych kolorach), im mniejsze tym smaczniejsze!

Jedno opakowanie sera feta

Garść świeżego oregano

Dobrej jakości oliwa z oliwek

Sól i pieprz do smaku

 

Małe, różnokolorowe cukinie

 

Przygotowanie:

Cukinie należy umyć i pokroić w cieniutkie plastry. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw lub na mandolinie. Następnie cukinię przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją grillować. W naszym przypadku, idealnie sprawdziła się brytfanna ze stali szlachetnej Broil King. W tym przepisie cukinię będziemy grillować w brytfannie, aby uzyskać maksimum soczystości, ponieważ oprócz oliwy nie podamy do niej żadnego dressingu. Ale nie martwcie się, dym z grilla nada jej wspaniałego, grillowego aromatu!

Brytfanna ze stali szlachetnej Broil King (63106)

Brytfanna ze stali szlachetnej Broil King

 

Kiedy pokrojona cukinia znajdzie się już w naczyniu, skrapiamy ją dobrej jakości oliwą. Polecamy grecką oliwę extra virgin Charisma z Vassilakis Estate, która nadaje się idealnie do gotowania i grillowania. Kochamy ją nie tylko ze względu na ogromną zawartość cennych polifenoli i składników odżywczych oraz wspaniały smak. Vassilakis Estate dba o zachowanie lokalnej tradycji i bioróżnorodności poprzez szacunek do środowiska naturalnego. Jeśli jesteście więc świadomymi konsumentami to gwarantujemy, że ten produkt przypadnie Wam do gustu.

Oliwa z oliwek extra virgin Charisma 1L

Oliwa extra virgin Charisma

 

Cukinię następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym oregano. To naprawdę tyle z przygotowań!

 

Cukinie w stalowej brytfannie

 

 

Grillowanie:

Grillowanie będzie tak samo proste jak przygotowanie! Grilla rozgrzewamy do około 200 stopni Celsjusza, brytfannę wrzucamy na ruszt, zamykamy pokrywę i grillujemy przez około 10 minut co jakiś czas mieszając cukinię. Ważne, aby cukinia zmiękła, ale nie na tyle by się rozpadać, powinna też zachować swoje żywe kolory. 

 

Podanie:

Znana włosko-amerykańska szefowa kuchni, Giada de Laurentiis, powiedziała kiedyś: „Uwielbiam kolorowe jedzenie. Smak jest bardzo ważny, ale myślę, najpierw jemy oczami, więc jedzenie musi wspaniale wyglądać. Prezentacja jest ogromnie ważna”. Damy sobie uciąć ręce, że każdy z nas choć raz dopuścił się tego czynu i jadł oczami. Nie bez powodu w naszym języku ojczystym istnieje powiedzenie „oczy by jadły”.

 

Tak więc, naszą sałatkę z grillowanej cukinii podaliśmy na pięknym ceramicznym talerzu, aby wyglądała jak małe dzieło kulinarne. Wszystkie ceramiczne naczynia dostępne w naszym sklepie, możecie znaleźć pod tym linkiem. Następnie cukinię skropiliśmy jeszcze oliwą My Olive Oil, pokruszyliśmy ser feta po wierzchu oraz doprawiliśmy odrobiną soli i pieprzu. Na koniec kilka listków oregano i gotowe!

 

Sałatka z grillowanej cukinii z serem feta

 

Na sałatce pokruszyliśmy ser feta...

 

...oraz skropiliśmy oliwą My Olive Oil

Mamy nadzieję, że posmakuje Wam to super proste i super pyszne danie, bogate w witaminy i minerały. Z pewnością będzie to uczta dla Waszego zdrowia i wspaniała alternatywa dla tłustej kuchni. 

 

Smacznego!