Przepis na pstrąga grillowanego na desce cedrowej

19-06-2020

Weekend już za rogiem, pogoda dopisuje, więc co powiecie na nowy, niebanalny przepis na grillowaną rybę? Podrzucamy Wam przepis na pysznego pstrąga z grilla. Nie byle jakiego, bo grillowanego na desce cedrowej. Jest szybki, prosty, wymagający zaledwie kilku składników, ale za to jaki pyszny!

 

Pstrąg grillowany na desce cedrowej

 

Do tego przepisu będziecie potrzebować:

  • 2 pstrągi
  • garść koperku
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Około 1/5 kostki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Akcesoria, których użyjemy:

Cedrowa deska do grillowania Broil King

 

 

Wszystko mamy gotowe, więc do dzieła!

 

  1. Na początku musimy przygotować pstrąga, najlepiej zrobić to rano, aby ryba miała czas dobrze przesiąknąć smakami i aromatem kopru oraz cytryny. Pstrąga należy najpierw wypatroszyć, aby powstała sakiewka do której włożymy składniki. Można też kupić gotowego i wypatroszonego pstrąga, który będzie już miał nacięcie od dołu.

Wypatroszony pstrąg gotowy do nafaszerowania

 

2. Do środka wkładamy plastry cytryny, koperek i czosnek (po jednym ząbku na pstrąga).

3. Posypujemy solą i pieprzem z wierzchu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Pstrąg faszerowany cytryną, czosnkiem i koperkiem

 

4. Na około 30 minut przed grillowaniem musimy namoczyć deskę cedrową, aby była wilgotna i nie zapaliła się podczas grillowania. Na desce najlepiej postawić ciężkie naczynie, tak aby deska była w całości zanurzona w wodzie. W ofercie Broil Kinga znajdziecie również deskę klonową, jednak aromat drewna cedrowego komponuje się najlepiej z grillowaną rybą.

 

Deskę cedrową moczymy w wodzie przez 30 minut

 

5. Po minimum 30 minutach deskę wyciągamy z wody, wycieramy z nadmiaru wody i nakładamy olej lub oliwę na stronę deski na której będzie leżeć grillowane jedzenie, tak aby do niej nie przywarło.

6. Rybę przekładamy na deskę i przed wrzuceniem jej na ruszt, do środka wrzucamy jeszcze dwa plasterki masła.

 

Ryba faszerowana cytryną, koperkiem i masłem, gotowa do grillowania

 

7. Pstrąga na desce będziemy grillować metodą pośrednią - oznacza to, że nie będziemy go grillować bezpośrednio nad palącym się ogniem. Deskę cedrową stawiamy na ruszcie obok palącego się palnika. Dzięki temu nie przypalimy deski od spodu, ale uzyskamy efekt pieca konwekcyjnego, wolno i równomiernie grillując rybę z każdej strony. Rozpalamy więc grilla i rozgrzewamy go do temperatury 180 stopni. W takiej temperaturze pstrąga metodą pośrednią będziemy grillować około 30 minut. Podczas grillowania deska będzie się lekko tlić, wydobywając z siebie aromat drewna cedrowego.

 

Pstrąg grillowany na desce cedrowej metodą pośrednią

 

8. Na sam koniec, filetując rybę, możemy dodać jeszcze kilka plasterków masła, aby roztopiło się wprost na świeżo ugrillowanej rybie. Mmm… palce lizać.

 

Do grillowanego pstrąga świetnie będzie pasować lekka sałatka z sosem winegret, a jeśli jesteście gotowi na trochę mniej zdrową opcję, można dorzucić jeszcze domowej roboty frytki ;) Udanego grillowania!

 

Jeśli macie jakieś pytania, zadzwońcie do nas! Chętnie na nie odpowiemy.