Przepis na najlepsze burgery z grilla

10-07-2020

Burger, klasyk kuchni amerykańskiej i przysmak, który kochają nie tylko dzieci. Ich historia sięga XIX wieku, a wersji w jakiej występują nie można się doliczyć. Jedno jest pewne - to zdecydowanie danie, które jest kochane przez pokolenia, a na myśl o nich chyba wszystkim cieknie przysłowiowa ślinka. Dzisiaj mamy dla Was przepis na burgery tak pyszne, tak soczyste, że nie będziecie mogli się im oprzeć, a po zjedzeniu doczekać kolejnego grillowania. Przede wszystkim jednak super proste i szybkie, bo użyjemy do nich zaledwie kilku składników. Do dzieła!

 

Burger wołowy z pieczarkami i sosem BBQ

 

Składniki na 6 burgerów:

  • 800g mięsa wołowego
  • Sól i pieprz
  • Bułki do burgerów (najlepiej typu brioche)
  • 250g pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli albo 1 mała
  • Ser cheddar w plastrach
  • Oryginalny sos BBQ Stokes

 

Na początek musimy przygotować mięso. Jeśli kupiliśmy gotowe mielone, wystarczy, że doprawimy solą i pieprzem oraz uformujemy placki o średnicy delikatnie większej od naszych bułek (pamiętajmy, że podczas grillowania mięso troszkę się skurczy). Z 800g mięsa powinno wyjść 6 sztuk.

 

Następnie, na tapetę bierzemy nasz główny, warzywny dodatek. Cebulę i pieczarki kroimy w cienkie plastry, delikatnie solimy i pieprzymy oraz skrapiamy dobrej jakości oliwą. Do tego celu idealnie nada się oliwa extra virgin Charisma. Zaś do grillowania użyjemy stalowej brytfanny Broil King, w której pieczarki idealnie się skarmelizują.

 

To tyle z przygotowań! Mówiliśmy, że będzie szybko :)

 

Kiedy będziemy już gotowi do grillowania, a domownicy albo goście głodni, rozgrzewamy grilla do temperatury około 250 stopni Celsjusza. Powinno nam to zająć niecałe 10 minut.

Na ruszt wrzucamy stalową brytfannę z pieczarkami, które muszą grillować się najdłużej ze wszystkich składników. Od czasu do czasu, musimy je również zamieszać, aby ugrillowały się równo z każdej strony.

 

Pieczarki z cebulą grillowane w stalowej brytfannie

 

Do grillowania mięsa użyjemy żeliwnej płyty Broil King. Nadaje się ona idealnie do smażenia burgerów, ponieważ pełni funkcję patelni i gwarantuje, że mielone mięso nam się nie rozpadnie. Możemy użyć zarówno płaskiej lub ryflowanej strony.

 

Burgery grillowane na żeliwnej płycie Broil King

 

Burgery będziemy grillować po około 2-3 minuty na każdej stronie, w zależności od stopnia wysmażenia. Jeśli nie jesteście pewni czy mięso burgerowe jest dobrze wysmażone, polecamy termometr Meater, który określi wszystko za Was i powie czy burgery są już gotowe :) Bułki kładziemy na górnej półce, aby delikatnie się podgrzewały.TERMOMETR MEATER

Termometr Meater

 

Bułki burgerowe pieczone na górnym ruszcie

 

Po przewróceniu mięsa na drugą stronę, kładziemy na nim plastry sera Cheddar, aby pięknie się roztopił i zapiekł. 

 

Cheddar zapieczony na mięsie wołowym

 

Kiedy mięso będzie gotowe, zdejmujemy wszystkie składniki z rusztu. Spód bułki smarujemy sporą ilością oryginalnego sosu BBQ Stokes, im więcej tym będzie smaczniej (*dla lubiących ostre potrawy polecamy wersję sosu BBQ Stokes na ostro)!

 

Oryginalny sos BBQ Stokes

 

Kładziemy mięso z zapieczonym Cheddarem. Na wierzch nakładamy pieczarki z cebulą et voilà! W momencie kiedy Wasze podniebienie skosztuje tego połączenia będziecie nam dziękować!

 

Grillowane pieczarki z cebulą na burgerze wołowym 

 

Soczysty burger z grilla

 

*Porada: jeśli nie jecie mięsa, albo ktoś z Waszych gości nie je, możecie śmiało zastąpić mięso wołowe wegetariańskim kotletem. Soczysta mieszanka sosu, pieczarek i skarmelizowanej na grillu cebuli nada im pysznego grillowego smaku i aromatu, który zachwyci również wegetarianina.