Przepis na miodowo-musztardowe szaszłyki drobiowe

30-04-2021

Szaszłyki są niewątpliwie jednym z ulubionych i najpopularniejszych dań z grilla. Są proste w przygotowaniu, smaczne, a możliwość tworzenia różnych połączeń smakowych jest nieskończona. Lubią je dzieci i dorośli. Dziś mamy dla Was przepis na przepyszne szaszłyki drobiowe w miodowo-musztardowej marynacie z odrobiną rozmarynu. Były tak pyszne, że zniknęły ze stołu w mgnieniu oka!

 

Grillowane szaszłyki miodowo-musztardowe

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki musztardy rozmarynowej
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżeczki miodu
  • 5-6 łyżek oliwy

 

Akcesoria, których użyjemy:

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy mięso. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w około 3 centymetrowe kostki.

Następnie przygotowujemy glazurę / marynatę do kurczaka. Jeżeli macie płynny miód, po prostu połączcie wszystkie składniki razem. Jeżeli miód jest półpłynny lub stały, przełóżcie go do małej miseczki i roztopcie w kąpieli wodnej. Następnie dodajcie pozostałe składniki, czyli musztardę rozmarynową, musztardę delikatesową, miód oraz oliwę. Na koniec rozgniećcie jedną gałązkę rozmarynu, aby uwolnić aromaty i wrzućcie do środka. Jeśli nie macie musztardy rozmarynowej, możecie dodać zwykłej musztardy.

 

Glazura miodowo-musztardowa z rozmarynem

 

Wcześniej pokrojonego kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie obtaczamy, aby każdy kawałek był dokładnie pokryty sosem. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dokładnie przeszedł wszystkimi aromatami.

Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na kilka godzin

 

Po wyjęciu z lodówki, kurczaka nabijamy na podwójne szpikulce do grillowania. Szpikulce są świetnym akcesorium, ponieważ mają dwie końcówki, dzięki czemu podczas obracania ich na ruszcie, jedzenie nie będzie spadało i się okręcało.

 

Szaszłyki przygotowane do grillowania

 

Grillowanie:

Grilla nagrzewamy do około 180 stopni. Jeżeli macie grilla z serii Baron, Regal lub Imperial, szpikulce możecie zawiesić na górnej półce. Zyskacie dzięki temu miejsce na głównym ruszcie, a szaszłyki równo się ugrillują z każdej strony. Będą samoobsługowe i nie trzeba będzie ich pilnować, aby uniknąć przypalenia od rusztu. Grillując je w ten sposób (metodą pośrednią) szaszłyki będą grillować się około 30 minut. Po pierwszych 15 minutach grillowania, obracamy szpikulce o 180 stopni, aby mięso równo zarumieniło się z każdej strony.   

 

Szpikulce można zawiesić na górnej półce w grillach z serii Baron, Regal i Imperial 

 

Metodą pośrednią, szaszłyki grillują się około 30 minut

 

Pod szaszłykami można postawić brytfannę z wodą (która wyłapie też ociekającą marynatę i tłuszcz), która będzie dodatkowo nawilżać kurczaka i sprawi, że będzie niezwykle soczysty, ale nie jest to konieczne. Pod spodem możecie po prostu grillować inne potrawy, a jeśli grillujecie tylko szaszłyki obróćcie ruszt na stronę rynienkową - podobnie jak w brytfannie, w rowkach zgromadzą się tłuszcze i soki, które będą nawilżać kurczaka.

Jeżeli macie grilla z innej serii, wypróbujcie zestaw do szaszłyków, który będzie działać na tej samej zasadzie. Szaszłyki będą grillować się w powietrzu, a dzięki zestawowi możecie je obracać o 360 stopni, aby idealnie opiekły się z każdej strony. W tym przypadku obracamy 4 x 90 stopni. Czas grillowania będzie podobny, czyli około 30 minut. 

Jeżeli nie macie zestawu, szaszłyki możecie ugrillować także metodą bezpośrednią, czyli zwyczajnie na ruszcie! Wtedy czas grillowania to około 10 minut. Jeżeli grillujecie bezpośrednio na ruszcie, pamiętajcie o regularnym obracaniu szaszłyków, aby się nie przypaliły.  

 

PORADA: Jeżeli mięso przywiera do rusztu, oznacza to, że ruszt nie jest wystarczająco mocno rozgrzany, dobrze naoliwiony lub mięso nie jest jeszcze gotowe. 

 

Na koniec kilka zdjęć gotowego dania. Smacznego!