Przepis na grillowany camembert z dżemem jagodowym, czyli prawdziwy comfort food na deszczowy dzień

24-06-2020

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza nas tak jak oczekiwalibyśmy tego w czerwcu i bardziej zachęca do schowania się pod kocem niż odpoczywania na leżaku w ogrodzie. Jako, że nie raz wspominaliśmy Wam o wszechstronności ogrodowego grilla gazowego Broil King, dzisiaj mamy dla Was specjalny przepis na te deszczowo dni. Sprawdzi się nie tylko podczas letnich burzowych wieczorów, ale równie pysznie będzie smakować jesienią i zimą, kiedy szukamy cięższych, głębokich smaków, które ogrzeją nasze zmysły. Grillowany camembert będzie strzałem w dziesiątkę.

 

Grillowany camembert z dżemem jagodowym

 

Przepis nie-przepis, bo co prawda nie będziemy nic kroić, marynować ani mieszać, ale pomożemy Wam dobrać odpowiednie akcesoria, które dobrze się sprawdzą do przygotowania grillowanego sera i pomogą w sprawnym przygotowaniu tego przysmaku, a także zdradzimy kilka małych porad odnośnie temperatury i sposobu grillowania, tak aby camembert wyszedł bezbłędnie.

 

Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie i rozgrzanie grilla gazowego, o którym pisaliśmy tutaj. Optymalną temperaturą do grillowania sera typu camembert jest nie więcej jak 200 stopni Celsjusza. Zbyt mocno rozgrzany grill może być niebezpieczny dla delikatnego sera ;) Rozgrzanie go do takiej temperatury jest bardzo szybkie, dzięki czemu grillowany camembert można przygotować jako szybką, samodzielną przekąskę, kiedy tylko najdzie nas na to ochota, nie czekając na grillową imprezę.

 

Krok drugi to odpowiednie akcesoria. Oczywiście, możecie podjąć się grillowania sera bezpośrednio na ruszcie bez dodatkowych akcesoriów, ale ryzykujecie wypadkiem, który przydarzył nam się podczas pierwszego grillowania, kiedy zagadaliśmy się i przetrzymaliśmy camembert zbyt długo na grillu. Ser się przegrzał, skórka pękła, a zawartość wypłynęła ;) Na szczęście korzystaliśmy z płyty żeliwnej, dzięki czemu bardzo sprawnie zdjęliśmy ser z grilla i nic nie „uciekło” pod ruszt. Płyta żeliwna to przede wszystkim wygoda i pewność, że nasz grillowany ser bezproblemowo przygotujemy w jednym kawałku, nawet będąc amatorem grillowania.

 

Dwustronna płyta żeliwna Broil King

 

Grillowany camembert jest bardzo delikatny, a jego miękkie wnętrze pod wpływem ciepła robi się płynne. Dlatego warto dobrać akcesoria, które pomogą nam go sprawnie i łagodnie przewrócić, nie uszkadzając przy tym skórki. Bardzo dobrze sprawdzą się do tego precyzyjne szczypce, tzw „krokodylki”, które są mniejsze i bardziej delikatne niż standardowe szczypce i łagodnie można nimi chwycić grillowane potrawy. Ewentualnie można też użyć łopatki do grillowania z serii Baron lub Imperial.

 

SZCZYPCE KROKODYLKI BARON BROIL KING (64036)

Precyzyjne szczypce Krokodylki z serii Baron

 

ŁOPATKA IMPERIAL BROIL KING (64011)

Łopatka do grillowania z serii Imperial

 

Krok trzeci, czyli sposób grillowania. Grillowany camembert możemy przygotować na obydwu stronach płyty, ale osobiście polecamy stronę ryflowaną, dzięki której uzyskamy diamentowy wzór, taki jak w idealnym steku. Przy temperaturze grilla około 200 stopni, ser grillujemy mniej więcej 45 sekund na każdej stronie, obracając go 4 razy tak jak steka, o 90° za każdym razem.

 

 

Aby uniknąć zbyt częstego obracania, ser można też obrócić zaledwie 2 razy (grafika 2 i 3 powyżej), grillując po około 1,5 minuty na każdej stronie. Uzyskamy wtedy wzór tylko na jednej stronie camemberta, ale unikniemy okazji do uszkodzenia sera. Camembert jest bardzo delikatny, dlatego warto kontrolować cały proces grillowania. Najlepiej zdjąć go z grilla kiedy będzie lekko przyrumieniony a po delikatnym dotknięciu poczujemy płynne wnętrze.

 

*Porada: przy pierwszym grillowaniu i testowaniu, możecie całkiem wyłączyć rozgrzanego grilla i grillować camembert przy wyłączonych palnikach. Płyta, która jest wykonana w 100% z żeliwa jest bardzo gruba i fantastycznie akumuluje ciepło. Dlatego nawet po wyłączeniu grilla będzie mieć wysoką temperaturę i pozwoli nam precyzyjnie kontrolować cały proces.

 

Camembert po zdjęciu z grilla

 

Krok czwarty, czyli odpowiednie dodatki. Wszyscy wiemy, że diabeł tkwi w szczegółach, dlatego dżem jagodowy to absolutny must-have do grillowanego camemberta, jeśli nie punkt kluczowy w tym przepisie. Idealnie komponuje się z serowym aromatem i dodaje mu pazura.

 

Grillowany camembert z dżemem jagodowym

 

Oczywiście możecie go zastąpić innym ulubionym dżemem, na przykład porzeczkowym lub żurawinowym. Ważne, aby był to dżem z lekko kwaśnych owoców, który przełamie serową nutę. Jeśli chcecie jeszcze więcej aromatu, polecamy dodać gałązkę świeżych ziół, na przykład tymianku lub rozmarynu. Będzie idealnym wykończeniem.

*Porada: camembert podawaj bezpośrednio po zdjęciu grilla, aby zachował swoje ciepłe, płynne wnętrze.

 

Camembert z dżemem jagodowym i rozmarynem 

 

Podsumowując: grill rozgrzany w kilkanaście minut, ser ugrillowany w niecałe 4 minuty, łyżka dżemu jagodowego, lampka dobrego czerwonego wina, koc, dobry film i żaden deszczowy wieczór nie będzie Wam straszy!