Przepis na grillowane skrzydełka w sosie BBQ

07-05-2021

Grillowane skrzydełka to chyba jeden z największych grillowych klasyków. Obok steków, burgerów, karkówki czy kiełbasek królują na grillach na całym świecie, także w Polsce. Sos BBQ przywędrował zaś do nas z USA, gdzie jest używany niemal do każdej potrawy z grilla. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na grillowane skrzydełka w sosie BBQ, które są tak proste, że przygotować je można nawet z zamkniętymi oczami!

 

Grillowane skrzydełka w sosie BBQ na grillu gazowym Broil King 

 

Składniki:

 

Przygotowanie:

Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Jeżeli pozostawimy na nich wodę, marynata będzie zbyt rzadka. Następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy je marynować. Do skrzydełek dodajemy około 2 łyżki ulubionego sosu BBQ (szeroki wybór sosów BBQ znajdziesz tutaj) oraz oliwę z oliwek. My użyliśmy sosu BBQ Hot & Spicy firmy Stokes. Jeżeli wolisz ostrzejsze smaki wybierz sos BBQ z większym dodatkiem ostrych papryczek (np. Rufus Teague Touch O'Heat lub Blazin' Hot), natomiast jeżeli preferujesz słodkie aromaty, możesz wybrać słodki sos BBQ z dodatkiem miodu.

Następnie dokładnie obtaczamy skrzydełka w sosie BBQ i oliwie, dokładnie wcierając je we wszystkie zakamarki. I to wszystko! Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki, aby przeszły aromatem sosu BBQ. Na około godzinę przed planowanym grillowaniem skrzydełka wyciągamy z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową.

 

Skrzydełka w glazurze BBQ

 

Grillowanie:

Grilla rozgrzewamy do temperatury około 180-200 stopni Celsjusza. W grillu Broil King jest to pozycja pokręteł Medium - Low (godzina 4:00 - 5:00), jak na zdjęciu poniżej.

 

Pokrętła w pozycji medium-low

 

Pozycje pokręteł w grillach Broil King

 

 

Ruszt spryskujemy olejem, aby skrzydełka do niego nie przywierały.

 

Dwa sposoby grillowania

 

1. Metoda bezpośrednia

Jeżeli grillujecie tylko skrzydełka, możecie ułożyć je na ruszcie głównym, na stronie rynienkowej, która doskonale zgromadzi marynatę. Skrzydełka grillowane w ten sposób, powinny spędzić na grillu około 30-35 minut (po 15 minut na każdej stronie).

PORADA: Jeżeli grillujecie bezpośrednio na ruszcie głównym, najcieńszą część skrzydełka odetnijcie lub załóżcie tak, aby skrzydełko stanowiło jedną całość. Inaczej najmniejsza część skrzydełka będzie podatna na przypalenie.

 

2. Metoda pośrednia

My, grillowaliśmy jeszcze inne potrawy na ruszcie głównym, więc skrzydełka wrzuciliśmy na półkę górną. Ponieważ nie leżały bezpośrednio na gorącym, żeliwnym ruszcie, skrzydełka w ten sposób grillowały się około 50 minut.

 

Skrzydełka grillowane metodą pośrednią na grillu Broil King

 

Skrzydełka grillowane w sosie BBQ

 

Metodę grillowania (górna półka vs główny ruszt) możecie dobrać nie tylko w zależności od miejsca jakim dysponujecie na grillu, ale też od czasu, jaki chcecie przeznaczyć na ich grillowanie.

 

Podawanie:

Skrzydełka podaj na drewnianej desce albo półmisku. Obok podaj sos BBQ, aby każdy mógł w nim zanurzyć skrzydełko dla maksymalnego smaku BBQ. Jako dodatek do skrzydełek możesz podać frytki i grillowaną kukurydzę, które wspaniale komponują się ze smakiem grillowanego kurczaka.

Smacznego!

 

Grillowane skrzydełka w sosie BBQ