Przepis na grillowane morele z ricottą i tymiankiem

12-08-2020

Uwielbiamy sezonowe warzywa i owoce! Kiedy najpierw przychodzi czas na nowalijki, potem truskawki, cukinie, później śliwki czy dynie, mamy ochotę wykorzystać je maksymalnie i najeść się do bólu. Gotujemy i grillujemy potrawy z sezonowych warzyw na okrągło, bo kiedy przyjdzie już zima będziemy tęsknić za soczystymi pomidorami, rumianymi morelami czy młodą szparagówką. Dziś mamy więc dla Was przepis sezonowy z użyciem moreli, które obsypały słodyczą polskie sady. Obiecujemy, że będzie pysznie i całkiem wytwornie. Oto grill w wersji fusion!

 

Grillowane morele z ricottą i tymiankiem

 

Wiele razy pisaliśmy już, że z grillem gazowym Broil King ogranicza nas tylko nasza wybraźnia, więc postanowiliśmy puścić wodze fantazji i pomyśleć jak ugrillować piękną, słodko-kwaśną morelę. Tak o to powstał przepis na grillowaną morelę z ricottą i tymiankiem, który okazał się ucztą dla oczu i podniebienia, a kosztował naprawdę niewiele przygotowań!

 

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • Około 15 moreli
  • Jedno opakowanie sera Ricotta (250 g)
  • Garść świeżego tymianku
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek (polecamy oliwę Vassilakis Estate)
  • Sól z przyprawami do smaku

 

Przygotowanie:

Morele należy umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę.

 

Umyte i pokrojone morele

 

Tymianek oddzielić od gałązki i wymieszać z ricottą oraz solą. My użyliśmy soli Lie Gourmet z różowym i czerwonym pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i chili, która idealnie podkręciła smak łagodnego sera. Kilka listków tymianku pozostawić do ozdobienia.

 

Garść świeżego tymianku

 

Sól Lie Gourmet z różowym i czerwonym pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i chili

 

Farsz z ricotty do grillowanych moreli

 

Grillowanie:

Przed grillowaniem mocno spryskaj lub posmaruj ruszt olejem, aby morela nie przywarła do niego podczas grillowania. Przy grillu rozgrzanym do temperatury około 200 stopni, morele grillujemy na stronie rynienkowej, wnętrzem do dołu, przez około 2 minuty.

 

Grillowane morele

 

 

Podanie:

Ugrillowane morele kładziemy na talerzu lub półmisku i do wnętrza nakładamy około jedną łyżeczkę farszu z ricotty. Całość polewamy wysokiej jakości oliwą z oliwek extra virgin. My do tego celu użyliśmy greckiej oliwy My Olive Oil, która jest bardzo wonna i cechuje się niską kwasowością oraz dużą zawartością cennych antyoksydantów. Na koniec wystarczy opruszuć tymiankiem i dodać soli dla podkręcenia smaku. My danie podkreśliliśmy solą z czerwonym pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i chili.

 

Grillowane morele z ricottą i tymiankiem

 

Et voilà - to takie proste! Jak przy większości dań z grilla, potrzebujemy naprawdę niewiele składników i wysiłku, aby przygotować coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Grillowane morele są idealną przystawką lub przekąską z grilla, fantastyczną opcją dla wegetarianina oraz bombą witaminową. Jedzenie z grilla wcale nie musi być tłuste i kaloryczne, a to danie z pewnością przekona wszystkich sceptyków.

 

Jakie akcesoria będą przydatne?

Szczypce krokodylki

Delikatne szczypce z wąską końcówką sprawdzą się idealnie przy przewracaniu oraz ściąganiu z grilla delikatnej moreli. Są bardziej precyzyjne od standardowych szczypiec i nie uszkodzą miękkiego owocu (po ugrillowaniu morela staje się naprawdę delikatna).

 

Szczypce krokodylki Baron Broil King (64036)

Szczypce krokodylki

 

Łopatka

Jeżeli łatwiej jest Ci przewracać i zdejmować potrawy z grilla łopatką, możesz użyć długiej łopatki z serii Baron lub Imperial, dzięki której zdejmiesz z rusztu kilka moreli na raz. 

 

Długa łopatka Baron Broil King (64030)

Długa łopatka z serii Baron

 

Silikonowy pędzelek

Aby morela nie przywarła do rusztu, przed grillowaniem trzeba go mocno posmarować olejem. W tym celu pomocny będzie silikonowy pędzelek, którym nałożysz olej na ruszt. 

 

Silikonowy pędzelek Imperial™ Broil King (64013)

Silikonowy pędzelek

 

 

Udanego grillowania!