Przepis na grillowaną polentę

28-05-2021

Polenta to tradycyjna włoska potrawa ludowa z kaszki kukurydzianej. Jest wspaniałym i sycącym dodatkiem do dań głównych i smacznym zastępstwem dla ziemniaków, kaszy, ryżu czy chleba. Można ją spożywać w płynnej postaci zaraz po przygotowaniu, ale to właśnie polenta z grilla, z rozmarynem, posypana świeżo tartym parmezanem jest najsmaczniejsza. Poniżej znajdziecie przepis na ten wyjątkowy dodatek, który zachwyci wszystkich fanów grilla.

 

Grillowana polenta z parmezanem

Polenta to rodzaj potrawy podobnej do mamałygi. Potrawa pochodzi z Włoch i była już znana w średniowieczu. Podobnie do pizzy, początkowo uważana była za danie chłopskie ze względu na wykonanie z tanich i łatwo dostępnych składników oraz sycące właściwości. Obecnie, polentę można także spotkać w restauracjach. Cieszy się ona dużą popularnością, dzięki niezwykle łatwemu i szybkiemu sposobowi przygotowania. W Polsce dopiero zdobywa popularność, chociaż jadano ją w naszym kraju na początku XX wieku. Jak przygotować przepyszną polentę z grilla? Wszystkiego dowiecie się poniżej.

 

Składniki, które będziemy potrzebować:

  • 500g kaszki kukurydzianej (błyskawicznej)
  • 2 litry wody
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 płaska łyżka soli
  • parmezan

 

Przygotowanie:

Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach około 35 x 25 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek.

Zagotuj wodę z solą na kuchence bocznej w grillu lub na kuchence w domu. Następnie, powoli wsyp polentę do wody, cały czas energicznie mieszając rózgą. Polentę gotuj przez około 3-5 minut.

 

Polentę gotuj w osolonej wodzie

 

Na koniec dodaj rozmaryn (najlepiej wcześniej go zgnieść, aby uwolnił wszystkie aromaty).

 

Polenta z rozmarynem

 

Tak ugotowaną polentę przełóż na wcześniej przygotowaną blaszkę i dokładnie rozprowadź po wszystkich rogach i krawędziach. Polenta powinna mieć ok 1-1,5 cm grubości. Tak przygotowaną polentę odstaw do wystygnięcia na około godzinę. Kiedy będzie już chłodna i stwardnieje, pokrój ją w kwadraty i prostokąty. Polentę można przygotować dzień wcześniej i zostawić do zastygnięcia przez noc.

 

Polentę przełóż do blaszki do ostygnięcia

 

Grillowanie:

Grilla rozgrzewamy do temperatury około 180-200 stopni. Polentę lepiej jest grillować na stronie rynienkowej, aby powierzchnia styku z rusztem była większa. Im więcej chrupiącej skórki tym lepiej! Można grillować ją też na płycie żeliwnej, aby przyrumienić całą jej powierzchnię.

Polentę układamy na ruszcie lub płycie i grillujemy, aż ładnie się przyrumieni. Możesz także grillować ją jak stek, przewracając 4 razy, aby uzyskać piękną grillową kratę.

 

Podawanie:

Po zdjęciu z grilla, polentę przekładamy na deskę lub półmisek i posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. My polentę podaliśmy na długiej desce do serwowania, którą postawiliśmy na dwóch puszkach z pomidorami, aby każdy miał do niej łatwy dostęp i mógł sięgać po gryza, kiedy tylko będzie miał ochotę.

 

Grillowana polenta z rozmarynem i parmezanem