Przepis na grillowaną gruszkę z lodami waniliowymi

17-05-2021

Na osłodę poniedziałku mamy dla Was przepis na niezwykły deser z grilla, który pokocha każdy fan słodkości. Pokażemy Wam jak przygotować grillowane gruszki w towarzystwie lodów waniliowych oraz płatków migdałowych. Ten deser to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także świetne rozwiązanie na deser dla leniwych, bowiem jego przygotowanie zajmuje naprawdę kilka minut.

 

Grillowana gruszka z lodami waniliowymi

 

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 2 lub 4 gruszki (w zależności od porcji jaką chcemy podać, możemy podać pół gruszki na osobę lub całą, przekrojoną na dwie części)
  • Lody waniliowe
  • Płatki migdałowe
  • Mięta

 

Przygotowanie:

Gruszki myjemy i osuszamy, następnie kroimy na dwie połówki. Czy uwierzycie, że to całe przygotowanie, które Was czeka przy tym deserze? Jest naprawdę TAK prosty!

 

Grillowanie:

Ruszty w grillu gazowym Broil King układamy na stronie rynienkowej. Podczas grillowania, sok wyciekający z gruszek zostanie zebrany przez rynienki i będzie nawilżał grillujące się gruszki sprawiając, że nie utracą swojej soczystości. Grill rozgrzewamy do temperatury około 180-200 stopni. Aby uzyskać taką temperaturę na grillu Broil King, pokrętła najlepiej ustawić w pozycji medium-low (godzina 4:00-5:00) jak na zdjęciu poniżej.

 

Pozycje pokręteł w grillach gazowych Broil King

 

Jeżeli grilla chcemy bardzo szybko rozgrzać, można ustawić palniki na maksymalną moc (pozycja high - godzina 9:00), a po rozgrzaniu grilla, skręcić je do pozycji low (godzina 3:00). Po uzyskaniu pożądanej temperatury, pokrętła trzeba ustawić w docelowej pozycji medium-low, dla podtrzymania temperatury.

Kiedy grill będzie rozgrzany, gruszki kładziemy płaską stroną do dołu i grillujemy tak przez około 10 minut. Po tym czasie, gruszki przewracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 10 minut.

 

Gruszki grillowane na stronie rynienkowej

 

W międzyczasie, na kuchence bocznej (jeżeli jej nie macie, użyjcie kuchenki w domu) prażymy migdały do momentu aż się zarumienią.

 

Migdały prażymy na kuchence bocznej

 

Kiedy gruszki będą już miękkie, przekładamy je na ozdoby talerz, nakładamy gałkę lodów waniliowych i posypujemy prażonymi migdałami. Na koniec dodajemy kilka listków mięty, które będą piękną dekoracją, a także dodadzą deserowi świeżego aromatu.

 

Grillowane gruszki z lodami waniliowymi i migdałami