Przepis na frytki z grilla gazowego

02-06-2021

Czy znacie kogoś, kto nie lubi frytek? Ten fast food to jeden z ulubionych dodatków do pieczonych czy smażonych potraw na całym świecie. Tradycyjnie wywodzi się z Belgii, ale już wiele lat temu na dobre zagościł w kuchniach na całym świecie. Jeśli macie grilla gazowego Broil King, pyszne frytki możecie teraz przygotować w ogrodzie. I to bez smażonego zapachu w całej kuchni! Przepis na domowe frytki z grilla gazowego znajdziecie poniżej.

 

Frytki smażone w grillu Broil King

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 1L oleju do smażenia, np. rzepakowego
  • Sól
  • Cukier
  • Ulubiony sos do podania

 

Jakie ziemniaki wybrać?

Zanim zabierzemy się za przygotowanie frytek, warto zrobić odpowiednie zakupy, bowiem istnieje kilka rodzajów ziemniaków i niektóre z nich nadają się na frytki lepiej niż inne. W Polsce dostępne są ziemniaki typu A, AB, B, BC i C. Typ A (tak zwany sałatkowy) zawiera najmniej skrobi i będzie bardziej twardy, wilgotny i zwięzły, zaś typ C to ziemniaki mączne i kruche. Na frytki najlepiej nadaje się typ B lub BC, na przykład Irys, Irga czy Fresco. Leżą one mniej więcej po środku, czyli będą wystarczająco zwięzłe, aby ładnie się usmażyć, ale też delikatnie mączne, dzięki czemu po usmażeniu w środku będą pulchne i delikatne. 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy. Można je obrać, jednak my wolimy frytki z delikatną skórką z ziemniaka, w której jest mnóstwo witaminy C i B, a także wapnia, jodu i żelaza. Następnie, ziemniaki kroimy w słupki wedle uznania. My pokroiliśmy w wąskie słupki, ponieważ są bardziej delikatne dla podniebienia, a czas smażenia jest krótszy, natomiast jeśli wolicie frytki w stylu belgijskim, możecie je także pokroić w większe kawałki.

 

Ziemniaki pokrojone w słupki

 

Pokrojone ziemniaki wrzucamy do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy do miski z zimną wodą i łyżką cukru i odkładamy do wymoczenia na godzinę. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się z ziemniaków nadmiaru skrobi, dzięki czemu ładnie się usmażą i będą chrupiące. Natomiast cukier sprawi, że uzupełnimy ziemniaki o sacharozę i frytki pięknie się zarumienią za przyczyną reakcji Maillarda, czyli procesowi, podczas którego proteiny rozpadają się na aminokwasy, które z kolei reagują z cukrami występującymi w jedzeniu. W ten sposób powstaje chrupiąca, brązowa skórka, którą tak bardzo kochamy.

Po godzinie, ziemniaki odcedzamy i rozkładamy na czystej ścierce lub papierze ręcznikowym, aby dokładnie oschły. Pamiętajcie, aby nie wrzucać mokrych ziemniaków do gorącego tłuszczu, ponieważ w kontakcie z wodą bardzo pryska.

 

Smażenie na grillu:

Do smażenia frytek użyliśmy żeliwny wok, który włożyliśmy do grilla zamiast jednej kratki rusztu. Jest to świetne akcesorium, ponieważ zajmuje naprawdę mało miejsca na grillu, dzięki czemu jednocześnie mogliśmy grillować wiele innych potraw.

Jeżeli nie macie grilla z serii Do More, do którego jest dedykowany żeliwny wok, możecie użyć żeliwnego garnka i postawić go bezpośrednio na aromatyzerach, aby rozgrzał się do naprawdę wysokiej temperatury.

Do woka wlewamy olej do smażenia i rozgrzewamy grilla. Najlepszym testem czy olej jest gotowy do smażenia jest wrzucenie jednej frytki do środka. Jeśli natychmiast zaczyna się ładnie smażyć, to znak, że olej wystarczająco rozgrzany. Wtedy możemy do niego wrzucić świeżą gałązkę rozmarynu, która nada wspaniałego aromatu olejowi i frytkom.

Następnie wrzucamy pierwszą część frytek do smażenia. Pamiętajcie, aby nie wrzucać całości na raz. Jeżeli w woku będzie za dużo frytek, będą miały za małą przestrzeń do swobodnego smażenia się, mogą się posklejać i nie będą chrupiące.

 

Frytki smażące się na grillu gazowym Broil King

 

Podawanie:

Podawanie to clou programu! Frytki przełożyliśmy do małych ceramicznych misek, posypaliśmy solą w płatkach i świeżym tymiankiem. Obok postawiliśmy małe miseczki z majonezem, który świetnie pasuje do smażonych frytek. Jeżeli lubicie nowe smaki, koniecznie spróbujcie też frytek z sosem BBQ! Smakują naprawdę świetnie. Na koniec, wszystko postawiliśmy na długiej drewnianej desce na środku stołu, tak aby każdy mógł wygodnie sięgnąć po frytki.

Frytki ziemniaczane z grilla z majonezem

 

Frytki to idealny dodatek do grillowanych mięs i ryb, a także opcja dla wegetarian i wegan. Można je jeść dosłownie ze wszystkim! Podając je na stół mamy gwarancję, że będą się cieszyć ogromną popularnością podczas grillowej imprezy i znikać w ekspresowym tempie.

 

SMACZNEGO!