PGT w pigułce: Palniki Dual-Tube™

23-04-2021

W sercu każdego grilla gazowego znajdują się palniki. To one napędzają grilla, dlatego też ich budowa oraz technologia może znacząco wpłynąć na komfort i jakość grillowania. W tym poście z serii „PGT w pigułce” dowiecie się co wyróżnia palniki w grillach gazowych Broil King oraz poznacie szczegóły opatentowanej technologi Dual-Tube™, którą znajdziecie tylko w grillach tej marki. Miłego czytania!

 

Dual-Tube™, czyli druga rurka

Czy kojarzycie miotacz ognia? Jest to rodzaj broni, która wyrzuca strumień płomienia w kierunku przeciwnika, co wygląda mniej więcej tak:

 

 

Dlaczego o tym piszemy? Ponieważ podobny efekt zachodzi w palniku grilla gazowego. Przez mały otwór dyszy w zaworze o średnicy około 0,52 mm gaz wpada do palnika pod ciśnieniem 37 mbar, co wygląda podobnie do tego co zobaczyliście na filmiku powyżej. W przypadku grilla gazowego oznacza to jednak pewien problem. Na filmie dobrze widać, że ogień zaraz przy broni jest dużo mniejszy od tego na końcu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ im dalej od broni tym lepiej gaz miesza się z powietrzem i tlenem, co skutkuje lepszym spalaniem.

W przypadku grilla gazowego oznacza to jednak, że palnik grilla lepiej nagrzewa się w głębi grilla niż z przodu, ponieważ im dalej od dyszy tym lepsze mieszanka z tlenem i większy płomień.

Inżynierowie Broil King stworzyli jednak opatentowaną technologię, która radzi sobie z tym problemem, czyli palniki Dual-Tube™. Zacznijmy od nazwy. Dual-Tube™ to w tłumaczeniu na polski „podwójna rurka”, ponieważ w tych palnikach umieszczono właśnie drugą rurkę z otworami na początku palnika.

 

Palnik Dual-Tube™

 

Ten prosty zabieg sprawia, że gaz wpada w turbulencje, a jego ciśnienie wyrównuje się na całej długości palnika. Dzięki temu mieszanka gazu z tlenem jest jednolita w całym palniku, co gwarantuje równomierną wysokość płomienia i równe rozprowadzenie ciepła. Jest to droższe rozwiązanie, które jednak znacząco wpływa na komfort grillowania. Sprawia bowiem, że ruszt jest tak samo rozgrzany z przodu grilla jak i w jego głębi, więc nie musimy się martwić o rezultaty grillowania.

 

Dodatkowo, inżynierowie Broil King zdecydowali się na zwiększenie przekroju palnika do średnicy 32mm, aby gaz miał lepsze warunki do wymieszania się z tlenem.

 

Dual-Tube™ = druga rurka i większa średnica palnika = równomierne ciśnienie wewnątrz palnika = odpowiednia mieszanka gazu z tlenem = równa wysokość płomienia = równa temperatura na całej głębokości rusztów

 

Aby wzmocnić efekt równomiernego rozgrzewania się grilla na całej powierzchni, Broil King umieścił także otwory po obu stronach palnika. Sprawia to, że ciepło rozprowadza się równomiernie na prawą i lewą stronę palnika.

 

Płomień pali się po obydwu stronach palnika, równo nagrzewając prawą i lewą stronę

 

Materiały najwyższej jakości

Na sam koniec warto zwrócić też uwagę na to z jakiego materiału wykonane są palniki Dual-Tube™. Jak na Broil King przystało i tu producent nie pożałował materiałów. Palniki wykonane są ze stali szlachetnej, która jest niezwykle odporna na wysokie temperatury oraz kwasy z grillowanych dań. Palniki ze stali potrafią rozgrzać się do temperatury 600° i wychłodzić do 25° w przeciągu zaledwie kilku minut. Za jakością materiału idzie także jego ilość, bowiem ścianka palnika jest gruba na 1,2 mm co gwarantuje jego długowieczność. Broil King jest pewien ich wytrwałości, dlatego też udziela na nie aż 10 lat gwarancji.

Warto pamiętać, że nie wszystkie grille Broil King posiadają technologię PGT, a co za tym idzie nie wszystkie posiadają palniki Dual-Tube™. Modele z niższych półek (BK™, Porta-Chef™, Gem™, Royal™ oraz Crown™) posiadają zwykłe palniki tubowe z jedną rurką, średnicą 25,5mm, cieńszą ścianką oraz 5-letnim okresem gwarancyjnym. Cechą wspólną jest natomiast umieszczenie otworów po obydwu stronach palnika. Zwróć na to uwagę przy wyborze grilla.