PGT w pigułce: Aromatyzery Flav-R-Wave™

22-04-2021

„PGT w pigułce” to seria artykułów, z których dowiesz się wszystkiego o opatentowanych technologiach Broil King, które sprawiają, że grille tej marki wyróżniają się na tle konkurencji. Dziś przyjrzymy się bliżej aromatyzerom Flav-R-Wave™, dzięki którym jedzenie z grilla gazowego cieszy się równie wspaniałym smakiem, aromatem i soczystością co z tradycyjnego grilla węglowego. Do dzieła!

 

Aromatyzery Flav-R-Wave w grillu gazowym Gem 310

 

Skąd bierze się smak w grillowanym jedzeniu?

Aby dobrze zrozumieć czym są aromatyzery, warto najpierw przyjrzeć się temu skąd bierze się smak w grillu gazowym. Niektórych może zaskoczyć fakt, że nie jest to węgiel. Skąd więc bierze się charakterystyczny grillowy smak? Odpowiedzialne są za to trzy procesy: reakcja Maillarda, proces karmelizacji oraz dym.

Reakcja Maillarda to proces, podczas którego proteiny rozpadają się na aminokwasy i reagują z cukrami w jedzeniu, powstaje wtedy chrupiąca, brązowa skórka, którą kochamy w grillowanym jedzeniu. Proces karmelizacji to natomiast nic innego jak powstawanie karmelu poprzez działanie wysokiej temperatury na cukier występujący w jedzeniu. To on sprawia, że jedzenie poddane obróbce cieplnej smakuje nam lepiej niż surowe. Ostatni proces to dym i to tutaj swoją rolę odgrywają aromatyzery. Proces karmelizacji oraz reakcja Maillarda w grillu węglowym i gazowym zachodzą tak samo, natomiast dym w tych grillach powstaje inaczej.

 

Dym w grillu węglowym 

 

Podczas grillowania na grillu węglowym, tłuszcze i marynaty z grillowanych potraw skapują wprost na rozgrzane kawałki węgla, które odparowują do potraw w postaci dymu i to właśnie one nadają jedzeniu smak. Węgiel nie jest więc źrodłem smaku, a jedynie katalizatorem - powierzchnią, która umożliwia powrót smaku z powrotem do potrawy. Idąc tym tropem, węgiel nie jest konieczny do uzyskania grillowego smaku.

 

Co to są aromatyzery?

Aromatyzery Flav-R-Wave™ są zamiennikiem węgla w grillu. System ten służy za rozgrzaną do bardzo wysokiej temperatury powierzchnię ze stali szlachetnej, która odparowuje tłuszcz, soki i marynaty z grillowanych potraw tak jak robią to węgle w grillu węglowym. Jedyna różnica jest taka, że są one pozbawione szkodliwych dla zdrowia substancji toksycznych znanych jako WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które wydzielane są przez węgiel (również podczas produkcji asfaltu czy palenia papierosów).

 

Dym w grillu gazowym

 

Aromatyzery to więc część grilla, która odpowiada za ostatni etap powstawania smaku na grillu, czyli dym nasycony smakami soków, tłuszczów i marynat. Stąd też ich nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu to fale (wave) smaku (flavour).

 

Co wyróżnia aromatyzery Flav-R-Wave™ marki Broil King?

Coraz więcej producentów grilli gazowych oferuje elementy, które mają na celu odparowanie soków do grillowanych potraw. Co więc wyróżnia aromatyzery Flav-R-Wave™ od marki Broil King i jakie są ich cechy charakterystyczne?

 

Powierzchnia

Pierwszym aspektem jest powierzchnia aromatyzerów Flav-R-Wave™, która zajmuje niemal całe dno piekarnika. Gwarantuje to, że wszystkie soki i marynaty, które skapują z potraw będą odparowane i dadzą 100% smaku. Gdyby aromatyzery pokrywały mniejszą część piekarnika, część soków skapnęłaby na dno piekarnika i została odprowadzona wprost do tacki na skapujący tłuszcz.

Aromatyzery nie pokrywają jednak absolutnie całego piekarnika, tylko około 86%. Gdyby zakrywały cały piekarnik grill zamieniłby się w patelnię. Gorące powietrze nie mogłoby uciekać do góry i swobodnie cyrkulować co też nie jest pożądanym efektem. Przestrzeń aromatyzerów jest więc maksymalnie zoptymalizowana.

 

Aromatyery Flav-R-Wave™ pokrywają niemal całą powierzchnię piekarnika

 

Kształt

Kolejnym przemyślanym aspektem w aromatyzerach Broil King jest ich kształt, który bynajmniej nie jest przypadkowy. Ma bowiem zapewnić dwie rzeczy - po pierwsze maksimum smaku, po drugie uniknąć przypaleń.

Aromatyzery Flav-R-Wave™ są pofalowane dokładnie pod kątem 32°. Kształt fali sprawia, że powierzchnia z której odparowują soki i tłuszcze jest zwiększona. Ponadto, kąt nachylenia fali jest najoptymalniejszy dla tego procesu odparowywania. Jeśli byłby większy, część kropel spłynęłaby po stromej ściance wprost do pojemnika na tłuszcz zanim zdążyłaby odparować do potraw, natomiast jeśli kąt byłby mniejszy zwiększałoby to ryzyko przypaleń.

 

Aromatyzery nachylone są pod kątem 32°

 

Kompatybilność z akcesoriami Broil King

Rozwiązania Broil King są niezwykle przemyślane, dlatego też skrzynki wędzarnicze, które stawia się pod rusztami, aby nadawały smak w momencie, kiedy dym odparowuje do potraw, są idealnie dopasowane do kształtu aromatyzerów. Zapewnia to komfortowe użytkowanie oraz daje pewność, że akcesoria będą wygodnie ułożone, nie będą się przemieszczać, ani o nic zahaczać. 

 

Skrzynka do wędzenia Broil King

 

Skrzynka wędzarnicza na pellet 

 

Jakie inne funkcje spełniają aromatyzery Flav-R-Wave?

Oprócz nadawania potrawom niezwykłego grillowego aromatu i smaku, aromatyzery spełniają jeszcze kilka dodatkowych funkcji. Po pierwsze utrzymują wilgotne i ciepłe powietrze na dole piekarnika, dzięki czemu potrawy będą soczyste. 

Po drugie, aromatyzery są swoistym zabezpieczeniem palników. Kwasy z potraw zamiast spadać bezpośrednio na palniki spadają na aromatyzery i chronią palniki przed korozją.

Jeżeli czytaliście nasz wpis o piekarnikach Broil King, napewno wiecie, że podczas otwierania pokrywy w grillu może dochodzić do efektu komina, czyli zasysania zimnego powietrza od dołu. W grillach Broil King ten efekt wyeliminowany jest głównie poprzez zamknięte dno piekarnika, jednak aromatyzery też mają w nim swoją rolę. Jak już wspominaliśmy pokrywają niemal całą powierzchnię piekarnika, są więc dodatkową warstwą, która uniemożliwia zassanie powietrza od spodu.