MEATER, czyli inteligenty termometr, którego nie da się nie kochać

28-08-2020

Ile razy kupiłeś drogi stek wołowy albo stek z tuńczyka, a później prawie płakałeś, bo za mocno się wysmażył? Albo zbierałeś udka z kurczaka z talerzy, aby je jeszcze raz wrzucić na grilla i dopiec, bo były surowe przy kości? Ile razy nacinałeś duży kawał mięsa, aby upewnić się czy już jest dobrze dopieczone w środku?

A teraz wyobraź sobie, że już nigdy więcej nie musisz tego robić. Że udko z kurczaka jest zawsze idealnie wypieczone, a Twój stek wysmażony dokładnie tak jak lubisz. Wyobraź sobie, że grillowany łosoś jest idealnie soczysty, a Ty nie musisz co chwilę go nakłuwać i sprawdzać. A teraz wyobraź, że już nigdy nie musisz sprawdzać „czy już?”, bo powie Ci to Twój telefon, a Ty w tym czasie będziesz mógł się cieszyć odpoczynkiem albo miłą rozmową. Brzmi jak marzenie? A co jeśli powiemy Ci, że to wszystko jest możliwe z inteligentnym termometrem Meater. Sami nie wierzyliśmy, że to urządzenie może być tak wspaniałe dopóki go nie spróbowaliśmy! Chcemy więc Wam pokazać, jak prosty w użyciu oraz pomocny w kuchni i na grillu może być Meater.

 

Termometr Meater+

 

Co to jest Meater?

Termometr Meater to urządzenie, które jest bardzo wdzięczne jeśli kochasz grillowanie. Jest to pierwszy bezprzewodowy inteligentny termometr na rynku, który nie posiada kabla, a co za tym idzie brak kabla to brak kłopotów. Dzięki temu, że jest bezprzewodowy może być wykorzystywany w grillowaniu potraw z rożna. Jedna sonda posiada wbudowane 2 czujniki mierzące temperaturę wewnątrz mięsa oraz otoczenia w jakim się znajduje. 

 

Termometr Meater z dwiema sondami.

Srebrna sonda mierzy temperaturę wewnątrz mięsa, czarna sonda mierzy temperaturę otoczenia.

 

Sonda termometru mierzy wnętrze mięsa do 100 stopni Celsjusza oraz otoczenie do około 275 stopni Celsjusza, z dokładnością pomiarów do +/- 0,5 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że sonda wykonana jest z wysokiej jakości stali szlachetnej i odpornej na wysokie temperatury ceramiki (do 280 stopni Celsjusza), termometr bez problemu można używać w grillach typu smoker lub komado, węglowych, gazowych, a nawet na rożnach i piekarnikach.

 

Termometr Meater można używać na rożnie

 

Termometr występuje w dwóch modelach:

  • Meater (z zasięgiem Bluetooth do 10m)
  • Meater+ (z zasięgiem Bluetooth do 50m)

Z każdym modelem sprzedawane jest bambusowe etui na sondę, które jednocześnie jest ładowarką zasilaną baterią AAA.

*Porada: Przy grillowaniu na grillu ogrodowym zbudowanym z grubych materiałów, zasięg Bluetooth może ulec osłabieniu. Jeśli więc planujesz znacznie oddalać się od grilla, zalecamy zakupienie Meatera+ z większym zasięgiem. Dodatkowo zasięg można zwiększyć za pomocą MEATER Link WiFi i MEATER Cloud. 

 

Jak działa termometr Meater?

To najważniejsze pytanie - jak naprawdę działa Meater i dlaczego jest taki świetny? Na przykładzie steka z tuńczyka pokażemy Wam krok po kroku jak grilluje się z tym termometrem.

Na początku, Meatera należy połączyć z dedykowaną aplikacją za pomocą Bluetooth. Działa ona na telefonach i tabletach z systemem Android lub iOS. Możesz ściągnąć ją tutaj (AndroidiOS). Następnie sondę należy umieścić wewnątrz mięsa, wbijając ją w najbardziej mięsistą część, tak aby sonda nie miała styku  z otoczeniem zewnętrznym i rusztem.

 

Kiedy wszystko już gotowe, wykonujemy po kolei wszystkie kroki.

 

1. Na początek, klikamy przycisk "Zaplanuj gotowanie":

 

2. Następnie wybieramy jaki rodzaj mięsa będziemy grillować. Do wyboru mamy niemal każdy rodzaj mięsa, włącznie z rybami i innymi bardziej egzotycznymi rodzajami mięsa, takimi jak .. . W naszym przypadku wybieramy przycisk "Ryba":

 

3. Kolejno, wybieramy jaką rybę będziemy grillować. My wybieramy tuńczyka:

 

4. Następnie, wybieramy jaką część danego mięsa będziemy grillować. W naszym przypadku będzie to "Stek": 

 

5. Wtedy Meater poda nam trzy polecane stopnie wysmażenia do wyboru. My chcemy dobrze wysmażony stek, wobec czego wybieramy środkową opcję. Stek osiągnie taki poziom wysmażenia przy temperaturze około 53-60 stopni Celsjusza. Co ważne, pomiar temperatury Meatera jest bardzo dokładny dzięki zaawansowanym algorytmom estymatora. Tak więc jeśli będziemy podążać za wszystkimi jego krokami, mięso będzie wysmażone dokładnie tak jak lubimy:

 

 

6. W końcu przyszedł czas, aby położyć nasze mięso na grillu. Kładziemy je wraz z wbitą sondą. Dzięki materiałom z jakich została wykonana, zniesie ona bez problemu temperaturę nawet do 280 stopni Celsjusza:

 

 

7. Resztę zrobi już za nas Meater. Najpierw obliczy jak długo mięso będzie się grillować, biorąc pod uwagę temperaturę początkową mięsa oraz temperaturę w grillu:

 

 

Następnie, będzie nas informować ile czasu pozostało do końca grillowania:

 

 

Kiedy już zdejmiemy mięso z grilla, Meater powie nam jak długo powinno jeszcze poleżakować:

 

 

Aż w końcu da nam cynk, że wszystko już gotowe i możemy z przyjemnością pałaszować mięso wypieczone dokładnie tak, jak lubimy:

 

Testując aplikację Meater byliśmy pozytywnie zaskoczeni jej intuicyjnością i dokładnością. Przetestowaliśmy ją zarówno na grillu gazowym jak i w domowym piekarniku i za każdym razem mięso wyszło idealnie wypieczone i soczyste. Nie pozostawia to żadnych wątpliwości, że jest to fantastyczny gadżet jeśli mamy już dość zbyt mocno wypieczonego lub niedopieczonego mięsa.