Jaki grill wybrać - gazowy czy węglowy?

01-03-2021

Jeżeli rozglądasz się właśnie za grillem do swojego ogrodu i stoisz przed dylematem czy wybrać sprzęt zasilany tradycyjnym węglem czy gazem, przeczytaj poniższy post, w którym wyjaśniamy różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami grilli ogrodowych i doradzamy czy lepiej wybrać grilla węglowego czy gazowego.

 

1. Który grill jest zdrowszy? 

Pierwszą najważniejszą różnicą pomiędzy grillem węglowym i gazowym jest wpływ na nasze zdrowie. Ten pierwszy, już od momentu rozpalenia wydziela toksyczne substancje, które nas zatruwają.

 

Grill węglowy wydziela toksyczne substancje

 

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Politechniki Warszawskiej, na zlecenie firmy Gaspol, grill zasilany brykietem już podczas rozpalania wydziela 4 z 16 badanych substancji toksycznych i rakotwórczych, tak zwanych WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. WWA wydzielane są również podczas palenia papierosów, produkcji asfaltu, występują w spalinach samochodowych, a zmieszane z cząsteczkami pary wodnej są także elementem smogu.

Oznacza to, że zatruwamy się już przy samym rozpalaniu poprzez wdychanie WWA. Po położeniu jedzenia na grill, ilość wydzielanych szkodliwych toksyn i substancji wzrasta aż do 13! Jeżeli grill zasilany jest zwykłym węglem, podczas grillowania wydziela się 12 z 16 szkodliwych substancji. Podczas grillowania na węglu wdychamy więc i zjadamy substancje, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie

 

Węgiel wydziela aż 12 z 16 szkodliwych związków

 

To samo badanie przeanalizowało również ilość szkodliwych substancji jakie wydziela grill gazowy. Zarówno rozgrzany, pusty grill jak i grillujący żywność nie wydzielał żadnych WWA. Wszystkie próbki były poniżej poziomu oznaczalności i badanie nie stwierdziło obecności substancji toksycznych.

Dodatkowo, aby rozpalić grill gazowy wystarczy nacisnąć jeden guzik, natomiast do rozpalenia grilla węglowego często sięga się po różnego rodzaju rozpałki, których skład także pozostawia wiele do życzenia. Często zawierają wiele szkodliwych składników, które dostarczają nam kolejne dawki toksyn. To prowadzi nas do kolejnego punktu i drugiej różnicy, czyli łatwość rozpalania.

 

2. Szybkość i łatwość rozpalenia grilla gazowego

Chyba każdy z nas kojarzy sytuację, kiedy głodni goście przy stole nie mogli się doczekać grillowanych przysmaków, ponieważ gospodarz miał problem z rozpaleniem grilla węglowego. Wydmuchiwał swoje płuca próbując rozpalić grilla albo machał kawałkiem tektury w nieskończoność, aby wzniecić ognień. Zazwyczaj, przy rozpalaniu grilla węglowego trzeba się wspomóc rozpałką, a i tak stanowi połowę sukcesu, ponieważ zanim ruszt rozgrzeje się do temperatury, w której mięso zacznie się grillować mija sporo czasu. Dodatkowo, przy temperaturze jaką osiąga grill węglowy proces grillowania trwa stosunkowo długo, a niespodziewane podmuchy wiatru sprawiają, że proces niemal nigdy nie jest płynny i bezproblemowy. 

Przy grillu gazowym takiej sytuacji nigdy nie doświadczycie. W grillach gazowych Broil King, problem rozpalenia grilla rozwiązuje zapalarka Sure-Lite, którą wystarczy uruchomić wciskając guzik. Po sekundzie iskrownik przekaże iskrę do palnika, a grill zapłonie gorącym, błękitnym płomieniem. Po około 15 minutach będzie w stanie osiągnąć temperaturę aż 350 stopni!

 

 

Co ważne, w grillu Broil King zamontowana jest specjalna listwa, która przekazuje gaz pomiędzy palnikami. Jeśli więc na skutek mocnego dmuchnięcia płomień w jednym palniku zgaśnie, odpali się on automatycznie od innych palących się palników. Oznacza to, że po pierwszym wciśnięciu guzika zapłonu, nie będziesz musiał się już martwić o utrzymanie ognia czy dosypywanie węgla. Co więcej, w przypadku grilli gazowych Broil King, będziesz mógł ustawić temperaturę niemal tak precyzyjnie jak w domowym piekarniku. Dzięki zaworom Linear-Flow i pokrętłom Sensi-Touch, które mają 180 stopniowy zakres ruchu, możesz dokładnie ustawić temperaturę, co jest niemożliwe w przypadku grilli węglowych, gdzie poniekąd jesteś zdany na los i warunki, które określą stopień rozgrzania grilla.

W przypadku grilla gazowego jedyne o co trzeba zadbać to, aby nie zabrakło gazu w butli. Dla zapominalskich są dwa sposoby: modele grilli przystosowanych do podłączenia do gazu ziemnego albo zapasowa butla w garażu, którą zawsze można wyciągnąć na wypadek gdyby skończył się gaz. Ale o odpowiednią ilość węgla też trzeba zadbać, więc gazówka niczym w tym wypadku nie ustępuje.

 

3. Grill gazowy to łatwość i przyjemność w użytkowaniu

Kolejna różnica pomiędzy grillem gazowym i węglowym to wygoda w użytkowaniu. Po pierwsze, tak jak napisaliśmy wyżej, grillując na gazówce możesz zapomnieć o wszystkich problemach związanych z rozpalaniem grillem oraz utrzymaniem temperatury, by cieszyć się sprawnym grillowaniem. Grilla gazowego szybko rozpalisz i rozgrzejesz do pożądanej temperatury, dzięki czemu błyskawicznie obsłużysz głodnych gości. Zazwyczaj grille gazowe cieszą się także większą powierzchnią grillowania, co oznacza, że jednocześnie na ruszcie położysz znacznie więcej jedzenia niż na węglówce. Większa powierzchnia, wyższa temperatura oznacza więcej jedzenia w krótszym czasie, więc zamiast spędzić czas na czekaniu, goście mogę go spędzić na jedzeniu!

 

Grill gazowy jest łatwy w użyciu

 

4. Smak na grillu gazowym vs węglowym

Teraz element, który prawdopodobnie budzi największe kontrowersje i podziały jeżeli chodzi o zestawienie grilli gazowych i węglowych, czyli smak. Nie ma się co dziwić, ponieważ właśnie dla charakterystycznego smaku decydujemy się na grillowane jedzenie, które jest po prostu wyjątkowe. Według pewnych amerykańskich badań, aż 72% z nas grilluje właśnie z tego powodu!

 

Skrzydełka z grilla gazowego

 

 

Skąd bierze się smak na grillu?

Aby rozprawić się z mitami raz na zawsze, musimy zrozumieć skąd bierze się charakterystyczny smak grillowanych potraw, które wszyscy tak bardzo kochamy, a bynajmniej nie jest on z węgla. Za powstanie smaku odpowiedzialne są trzy procesy: reakcja Maillarda, karmelizacja oraz dym, który powstaje podczas spalenia i odparowania tłuszczów, soków, marynat, cukrów oraz białka z grillowanego jedzenia, po zetknięciu z gorącą powierzchnią.

Zacznijmy od początku, czyli reakcji Maillarda. Jest to proces, podczas którego proteiny rozpadają się na aminokwasy, które następnie reagują z cukrami występującymi w jedzeniu. Tak właśnie powstaje chrupiąca, brązowa skórka, którą kochają wszyscy miłośnicy grillowanego jedzenia…i nie tylko, ponieważ ta sama reakcja występuje na wypieczonych tostach, ciastkach czy podczas palenia kawy albo czekolady. Reakcja ta występuje w temperaturze powyżej 140ºC oraz podczas kontaktu z suchym ogniem, dlatego fantastyczne rezultaty osiąga się podczas grillowania.

 

Reakcja Maillarda odpowiada za tworzenie się chrupiącej, brązowej skórki

 

Oprócz reakcji Maillarda, na grillu dochodzi również do procesu karmelizacji, czyli powstawania karmelu poprzez działanie wysokiej temperatury na cukier naturalnie występujący w potrawach i odparowywanie z niego wody. Dzięki temu procesowi, potrawy nabierają delikatnie słodkiego posmaku, dzięki czemu lepiej nam smakują. To właśnie dzięki karmelizacji, na mięsie pojawiają się charakterystyczne brązowe prążki (ang. sear-marks). Więcej o tych dwóch procesach możecie przeczytać tutaj

 

Diamentowy wzór na steku powstaje dzięki karmelizacji

 

W przypadku grilla gazowego i węglowego, te dwie pierwsze reakcje wyglądają tak samo i zachodzą w ten sam sposób. To co je różni to ostatni proces, czyli dym, który powstaje podczas odparowywania tłuszczów oraz marynat i przenika grillowane potrawy.

W grillu węglowym, dym powstaje w momencie zetknięcia z rozgrzanym do czerwoności węglem. Sosy, tłuszcze i marynaty skapują na kawałki węgla i w postaci dymu odparowują z powrotem do potraw. Odymione potrawy zyskują charakterystyczny aromat.

 

Proces powstawania dymu w grillu węglowym 

 

W grillu gazowym taka sama reakcja zachodzi podczas zetknięcia z aromatyzerami, które umieszczone są pod rusztem i nad palnikami. Powstaje wtedy dym, który wraca do potraw i nadaje im charakterystyczny dymny smak, tyle, że bez szkodliwych związków, o których pisaliśmy w pierwszym punkcie. Jedyne czego więc nie uzyskasz w grillu gazowym to posmaku zwęglonych, toksycznych substancji (WWA).

 

Podczas skapywania tłuszczu na aromatyzer Flav-R-Wave™ powstaje dym 

 

 

5. Grill gazowy to więcej możliwości

Powyższe cztery punkty, to główne różnice, które trzeba rozważyć wybierając pomiędzy grillem węglowym i gazowym. Jest jeszcze jeden aspekt, który warto wziąć pod uwagę dokonując wyboru, czyli możliwości jakie oferuje Ci dany grill.

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, grille gazowe zwykle posiadają większą powierzchnię do grillowania. Nie jest to regułą, bowiem na rynku można znaleźć niewielkie grille gazowe lub większe węglowe, jednak przeważnie przedstawiciele gazowej rodziny są w stanie zaoferować większe możliwości. Dzięki sporej powierzchni do grillowania, grill może stać się czymś więcej niż tylko urządzeniem do przygotowania kiełbaski lub karkówki. Będziesz mógł przyrządzać na nim różne rodzaje mięs, ryb, warzywa, a nawet desery. W ofercie Broil King znajdziesz wiele akcesoriów, które sprawią, że grill może stać się prawdziwą kuchnią ogrodową.

 

Grill gazowy oferuje więcej możliwości niż grill węglowy

 

Podsumowując, jeżeli chcesz cieszyć się równie dobrym jedzeniem z grilla, jednocześnie wkładając w to mniej pracy, często mniej nerwów i zdecydowanie nie iść na kompromis ze zdrowiem, grill gazowy będzie najlepszym wyborem. Mamy nadzieje, że powyższa analiza pomogła Ci zrozumieć główne różnice pomiędzy grillem węglowym i gazowym oraz pomoże Ci w dokonaniu wyboru grilla ogrodowego.