Jak przygotować grilla gazowego Broil King do sezonu?

22-04-2020

Są wśród nas prawdziwi pasjonaci grillowania na gazie, dla których chłodna pogoda, śnieg czy deszcz nie są żadną przeszkodą i swojego grilla odpalają prawie 365 dni w roku. Większość z nas czeka jednak na pierwsze ciepłe promienie słońca, które szczególnie wzbudzają tęsknotę za jedzeniem z ogrodowego grilla, który cierpliwie czeka w rogu. Jeśli jesteś tym drugim typem, pomożemy Ci „odkurzyć” Twój sprzęt i przygotować go do sezonu grillowego. Poniżej znajdziesz pięć prostych kroków do przygotowania swojego sprzętu.

 

Czyszczenie grilla gazowego Broil King

 

1. Przetrzyj grilla z zewnątrz

Mamy nadzieję, że Twój grill gazowy na okres zimowy był zabezpieczony specjalnym pokrowcem. Jednak nawet tak zabezpieczony mógł się u dołu zakurzyć i zabrudzić. Do czyszczenia grilla z zewnątrz najlepiej sprawdza się mokra szmatka z mikrofibry. Polecamy także profesjonalny preparat do czyszczenia grilla Broil King.

Preparat do czyszczenia grilla Broil King

 

2. Sprawdź instalacje gazowe

Grille przechowujemy w różnych miejscach, często łatwo dostępnych dla gryzoni i innych szkodników. Warto więc sprawdzić szczelność instalacji gazowej. Po pierwsze, sprawdź stan pomarańczowego węża doprowadzającego gaz do grilla. Przez zimę mógł zostać uszkodzony przez gryzonie, albo jeśli ma już kilka lat po prostu sparcieć. Po drugie, sprawdź przepływ gazu do palników i jeśli to konieczne wyczyść je. Przez zimę pająki mogły w nich zrobić pajęczyny co zakłóci prawidłowy przepływ gazu. Jeśli tak się stało zauważysz nierówny płomień na palniku, trudności z odpaleniem albo długi czas rozgrzewania się grilla. 

Szczegółową instrukcję sprawdzania szczelności znajdziesz tutaj.

 

3. Odpal swojego grilla gazowego

Częstym problemem po zimie jest brak iskry i problem z odpaleniem. Jeżeli zostawiłeś baterię w zapalarce grilla na okres zimy i ujemnych temperatur mogła się ona zniszczyć i wyładować. Zalecamy więc wymianę baterii w zapalarce na nową.

 

4. Wyczyść grilla w środku

Nieużywany grill gazowy mógł przez zimę pokryć się grzybem lub innymi zabrudzeniami. Aby się ich pozbyć należy wykonać pirolizę, czyli po naszemu po prostu wypalić grilla. Rozpalenie go do wysokiej temperatury z łatwością poradzi sobie z brudem, ale także zdezynfekuje grilla w środku. Wystarczy włączyć palniki na maksymalną moc i pozwolić grillowi wypalić się przez 30 minut. Na koniec, po wychłodzeniu go do około 150°C, należy wyszczotkować ruszty i pokryć je olejem. W tym celu idealnie sprawdzi się rozpylacz do oleju GrillPro oraz szczotka do rusztów Heavy Duty.

Rozpylacz do oleju GrillPro

Szczotka do rusztów Heavy Duty

 

5. Sprawdź części zamienne

Jeżeli części zamienne takie jak aromatyzery, palniki lub ruszty uległy korozji perforacyjnej, czyli pojawiły się w nich dziury na wylot, należy je wymienić. W przeciwieństwie do rdzy, która nie powinna być powodem do zmartwień i wymiany. Wszystkie części zamienne znajdziesz w naszym sklepie stacjonarnym lub internetowym.

 

Tak sprawdzony i przygotowany grill będzie gotowy do sezonu. Udanego grillowania!