Jak prawidłowo używać i konserwować grilla gazowego Broil King?

21-05-2020

Jesteś już po swoim pierwszym grillowaniu na grillu ogrodowym Broil King i jego poprodukcyjnym przepaleniu, o którym pisaliśmy tutaj. Planujesz ponownie przygotować jedzenie z grilla. Poniżej dowiesz się jak najłatwiej rozpalić i rozgrzać go przy każdym kolejnym grillowaniu oraz zakonserwować, aby służył jak najdłużej.

 

Ponowne rozpalenie grilla gazowego

Najłatwiejszym sposobem na szybkie rozpalenie grilla gazowego Broil King przy każdym kolejnym użyciu jest przekręcenie pokręteł na pozycję 9:00 Pow-R-Zone - czyli maksymalną moc palników - i rozgrzewanie go w ten sposób przez 10-15 minut. Po tym czasie grill osiągnie temperaturę około 350 stopni Celsjusza. Możesz wtedy dowolnie manewrować pokrętłami w celu ustawienia pożądanej temperatury.

 

Prawidłowe przygotowanie i konserwacja rusztów żeliwnych

Grille ogrodowe Broil King wykonane są z najwyższej jakości materiałów, dzięki czemu posiadają bardzo długie okresy gwarancyjne. Ruszty żeliwne Flav-R-Cast™ wykonane są w 100% z żeliwa, które jest fantastycznym materiałem. Rozgrzewa się bowiem do bardzo wysokich temperatur i doskonale utrzymuje ciepło, co sprawia, że grille gazowe Broil King są tak wydajne. Jednak, aby ruszty żeliwne, które z natury są porowate, długo cieszyły się swoją świetnością należy pamiętać o ich prawidłowej konserwacji i przestrzeganiu kilku bardzo prostych zasad.

 

  1. Po skończonym grillowaniu wyczyść ruszt przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej. W tym celu polecamy szczotkę Heavy Duty, która jest naszym zdecydowanym ulubieńcem lub szczotki drewnianej.
  2. Pokryj ruszt olejem. Idealnie nadaje się do tego rozpylacz do oleju GrillPro i olej rzepakowy, który ma wysoki punkt dymienia.

 

Poniżej znajdziesz krótki filmik pokazujący jak prawidłowo czyścić żeliwny ruszt Flav-R-Cast™

Pamiętaj!

Najlepiej jest czyścić i konserwować ruszt po skończonym grillowaniu, na rozgrzanym grillu. Jeśli jednak o tym zapomniałeś, możesz to również zrobić przed kolejnym grillowaniem. W tym celu rozgrzej grilla przez 10-15 minut na maksymalnej mocy, aby zwęglić resztki jedzenia. Kiedy będzie już rozgrzany, wyczyść go szczotką i spryskaj olejem.

Spryskanie olejem jest bardzo ważne z dwóch powodów. Po pierwsze, do tak przygotowanego rusztu nie będą się przyklejać kawałki jedzenia. Po drugie, olej stanowi warstwę ochronną, która zabezpiecza żeliwo.

 

Konserwacja i czyszczenie aromatyzerów

W przeciwieństwie do rusztów żeliwnych Flav-R-Cast™, aromatyzery Flav-R-Wave™ nie muszą być często konserwowane. Zalegające na nich tłuszcze i sosy będą świetnie nadawać aromat przy każdym kolejnym grillowaniu.

Należy jednak ściągnąć większe resztki jedzenia zalegające na aromatyzerach, ponieważ mogą one ulec zapaleniu. W tym celu można spokojnie użyć szczotki do czyszczenia rusztów. Aromatyzery można również raz na jakiś czas spryskać olejem.

 

Miłego grillowania! Jeśli masz jakieś pytania - skontaktuj się z nami! Chętnie pomożemy.