Grill na pellet, czyli amerykański barbecue dla każdego

30-04-2020

Chcesz przygotować prawdziwy amerykański barbecue, ale nie masz 15 godzin, aby doglądać ognia? Mamy coś dla Ciebie! Nieważne czy jesteś fanatykiem grillowania i szukasz nowych doznań, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z grillowaniem. Jeśli szukasz smaku prawdziwego barbecue i kruchości mięsa jak z tradycyjnego amerykańskiego smokera, grill na pellet Broil King może Cię zainteresować!

 

Grillowane mięso na grillu Regal Pellet™ 500

 

Grill na pellet Broil King to zdecydowanie nowość na polskim rynku. Jest to grill ogrodowy, który zasilany jest pelletem spożywczym Broil King, czyli sprasowanymi wiórkami drzewa, które ukształtowane są w małe kapsułki. W odróżnieniu do innych typów pelletu, te są organiczne.  Wykonane są w 100% z drewna i nie zawierają spoiw lub innych substancji chemicznych.

W ofercie znajdują się zarówno mieszanki pelletów lub 100% profile smakowe, które możemy dobrać do dania, które planujemy przygotować, tak aby odpowiednio podkreślić jego smak. I tak na przykład do wieprzowiny czy wołowiny świetnie pasuje Griller's Select, a do gęsiny pellet z jabłoni.

W odróżnieniu do tradycyjnego smokera opalanego drewnem, sposób działania grilla na pellet jest bardzo prosty. Przy tradycyjnym smokerze potrzebny był pitmaster mający ogromne doświadczenie i wiedzący co ile należy dodać nowe polano, aby utrzymać temperaturę. Trzeba przecież wziąć pod uwagę wielkość i wilgotność każdego polana oraz czynniki atmosferyczne. Nie zapominajmy też, że barbecue z definicji to niska temperatura i bardzo długi czas grillowania, więc na przykład przygotowanie szarpanej wieprzowiny, która rozpada się w ustach może trwać nawet kilkanaście godzin! Biorąc to pod uwagę, mamy 3 opcje:

  1. Nie iść spać i doglądać ognia
  2. Rozstawić łóżko polowe, aby co 10-15 minute dorzucać małe polanka i utrzymać stałą temperaturę
  3. Postawić na grilla na pellet Broil King, który rozwiąże te problemy za nas

 

Dlaczego to takie proste?

1. Wystarczy wsypać pellety do zbiornika po prawej stronie i wpiąć grilla do prądu (jest on potrzebny do zasilenia komputera, ślimaka, wiatraka i żarnika).

2. Następnie na panelu sterowania wybrać pożądaną temperaturę za pomocą pokrętła lub jednego z trzech dedykowanych do wędzenia (105°C), pieczenia (175°C) i grillowania przycisków (315°C).

 

Panel sterowania temperaturą na grillu Regal Pellet™ 500

 

3. Wtedy podajnik ślimakowy zacznie się kręcić i podawać pellety do paleniska, w którym zacznie rozgrzewać się żarnik i doprowadzi do zapłonu. Podczas rozpalania dodatkowo kręci się wiatrak, który doprowadza tlen i rozpocznie proces palenia. W naszym grillu tworzy się więc małe ognisko.

 

Sposób działania grilla na pellet

 

4. Całą resztą zajmie się komputer umieszczony w grillu, znany też jako mózg Broil King. Wy w tym czasie możecie iść się relaksować.

 

Przy pomocy elektroniki, grill będzie utrzymywał stałą temperaturę. Taką, którą ustawiliśmy na elektronicznym wyświetlaczu. Jedna z trzech sond umieszczonych w grillu, co 20 sekund mierzy temperaturę wewnątrz komory grilla i podaje ją do komputera z regulatorem proporcjonalno-różnicująco-całkującym. Brzmi to abstrakcyjnie, ale oznacza, że na podstawie czasu, tempa wzrostu i temperatury, komputer zdecyduje ile pelletów należy dosypać do paleniska i jak szybko kręcić wiatrakiem, aby uzyskać ustawioną temperaturę. Co ważne, komputer działa w bardzo precyzyjny sposób, więc możemy być pewni, że temperatura będzie taka jak oczekujemy.

 

To co? Jesteście gotowi spróbować?