Masz pytanie? 690 014 655 | Darmowa dostawa od 299 zł | Wysyłka w 24h | Zwrot do 30 dni |
Rodzina Vassilakis wierzy, że świadomy i nowoczesny producent żywności niesie za sobą odpowiedzialność. Dlatego nie ograniczają swojej roli jedynie do produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek, ale także biorą odpowiedzialność za zachowanie środowiska naturalnego i lokalnej bioróżnorodności. Szanują aspekty kulturowego dziedzictwa rolniczego ich regionu, aby również przyszłe pokolenia mogły się nim cieszyć.
Gaj oliwny Vassilakis Estate
Rodzina Vassilakis zajmuje się produkcją oliwy z oliwek na rodzinnej posiadłości w regionie Mirabello na Krecie od czterech pokoleń, a dokładnie od 1865 roku i jest jednym z pierwszych producentów oliwy w regionie. Najmłodsze pokolenie rodu Vassilakis przejęło zarządzanie rodzinną firmą w 1980 roku, zachowując wieloletnią tradycję uprawy i zbioru oliwy, która respektuje środowisko naturalne i jednocześnie inwestując w najwyższej klasy zaplecze do tłoczenia i przechowywania oliwy, tak aby zapewnić, że wyjątkowy smak i wszystkie wartości odżywcze oliwy z Vassilakis Estate trafią świeże na stół klientów.
„Z naszego rodzinnego stołu na Wasz. Oferujemy Wam to co sami jemy.” Manolis Vassilakis, CEO Vassilakis Estate
Od lewej: Eirene Vassilakis - Dyrektor Generalny i ds PR | George Marris - Dyrektor Sprzedaży | Niki Marris-Vassilakis - wnuczka Manolisa Vassilakis | Manolis Vassilakis - założyciel Vassilakis Estate i CEO | Niki Vassilakis - żona Manolisa Vassilakis | Georgia Vassilakis - Manager ds Rozwoju Biznesu oraz Systemu Śledzenia
Produkcja oliwy z oliwek w Vassilakis Estate jest w pełni kontrolowana od oliwki rosnącej w gaju aż po gotową butelkę. Coroczne zbiory oliwek zaczynają się w połowie listopada każdego roku i jest to gorący okres dla Vassilakis Estate i 3800 partnerujących rolników. Kiedy oliwki są gotowe, wszyscy są w pełni odpowiedzialni za to aby uważnie i sprawnie zebrać dojrzałe oliwki, tak aby jak najszybciej, w nienaruszonym stanie trafiły do pras do tłoczenia oliwy.
Zbiory oliwek
Nowoczesna prasa do tłoczenia oliwy w Vassilakis Estate jest zorganizowana w dwie oddzielne linie, jedną do produkcji oliwy extra virgin i drugą do produkcji organicznej oliwy extra virgin. Technologicznie zaawansowane oraz dwufazowe separatory niezawodnie tłoczą najwyższej jakości oliwę z oliwek, zachowując cenne polifelone i naturalne antyoksydanty.
Dzięki wysokiej wydajności maszyn, Vassilakis Estate przetwarza około 12.000 kilogramów oliwek na godzinę, w efekcie produkując 3-3.5 tony oliwy. Oznacza to, że wszystkie oliwki, które w większości są zbierane w tym samym czasie, prawie natychmiastowo i bez zbędnych opóźnień trafiają do tłoczenia, co minimalizuje i wyklucza jakiekolwiek odstępstwa od jakości.
Prasa do tłoczenia oliwy Vassilakis Estate
Kolejnym bardzo ważnym etapem produkcji jest przechowywanie oliwy po tłoczeniu, aż do momentu kiedy będzie gotowa do wypełnienia butelek. Oliwa musi być chroniona od ciepła, światła i powietrza. Oliwy z Vassilakis Estate są przechowywane w idealnych warunkach, w specjalnie zbudowanych 1000-tonowych silosach ze stali nierdzewnej, który utrzymują odpowiednią temperaturę oraz próżnię. Wszystko, aby utrzymać jak najwyższą jakość oliwy.
Silosy do przechowywania oliwy
Każda butelka oliwy Vassilakis Estate trafia na Wasz stół ze wszystkimi wartościami odżywczymi. Standaryzacja jakości produktów Vassilakis Estate jest w pełni pionowo zintegrowana, co oznacza, że każda partia jest testowana pod względem jakości w tłoczni. Ostatni etap, czyli butelkowanie i etykietowanie jest wykonywane wyłącznie na terenie tłoczni.
Cały proces butelkowania jest przeprowadzany w ściśle kontrolowanych warunkach pod względem atmosferycznym, a butelka jest specjalnie sterylizowana, tak aby oliwa extra virgin z Vassilakis Estate dotarła na Wasz stół ze wszystkimi swoimi cennymi wartościami.
Proces butelkownia oliwy w Vassilakis Estate
Aerobowy kompost - nic co wartościowe się nie marnuje!
Od 2006 roku Vassilakis Estate posiada kompost aerobowy, który kompostuje około 1200 m³ produktów ubocznych z produkcji oliwy, takich jak liście czy gałęzie. W rezultacie powstaje około 500-700 m³ bogatego w mikroskładniki i mikroorganizmy nawozu do gleby, który pomaga zredukować i zapobiec chorobom roślin, stworzyć zdrową glebę i odporne na choroby drzewa oliwne.
Aerobowy kompost
Opakowanie miłe środowisku
Wszystkie materiały opakowaniowe Vassilakis Estate są w pełni odnawialne i można je recyklingować.
Oszczędność wody
Vassilakis Estate zainwestowało w zaawansowane technologie do tłoczenia oliwy, które zapewniają, że odpady produkcyjne, w tym zużycie wody, są minimalne.
Energooszczędność
We wszystkich układach napędowych zostały zamontowane energooszczędne kondensatory, które stabilizują przepływ prądu i mocy, aby pozytywnie wpłynąć na zużycie energii.
Wsparcie dla lokalnych rolników
Vassilakis Estate współpracuje z 3800 lokalnymi rolnikami i pilnuje, aby byli oni świadomi zasad wyznawanych przez rodzinę Vassilakis, odpowiednich technik kultywacyjnych oraz aby byli zdolni w pełni kontrolować uprawy oliwek zgodnie z najwyższymi standardami.
Vassilakis Estate oferuje wartościowe produkty z geograficzną tożsamością i podejmuje działania, aby produkować i promować lokalne produkty z certyfikowaną jakością i własną regionalną tożsamością.
Praca z lokalną społecznością
Vassilakis Estate stara się zachować szacunek do lokalnej społeczności i zapracować na przychylność kolejnych pokoleń poprzez utrzymanie sprawiedliwych i przyjaznych relacji z sąsiadami i odwiedzającymi gośćmi. Inwestują w poszerzanie horyzontów poprzez networking, kontakty, dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, a także wspierając pozytywne lokalne i regionalne inicjatywy.
Oliwa z Vassilakis Estate była wielokrotnie wyróżniona w lokalnych i międzynarodowych konkursach zdobywając liczne nagrody, nie tylko za najwyższej jakości produkt, ale również za zrównoważone metody kultywacyjne i produkcyjne. Wszystkie wyróżnienia możecie znaleźć na oficjalnej stronie Vassilakis Estate.