Dlaczego grillowanie na gazie jest zdrowsze i przyjemniejsze?

23-07-2020

Coraz więcej osób przekonuje się, że grillowanie na gazie to rozwiązanie lepsze nie tylko dla naszego zdrowia, ale również naszej planety. Jednocześnie, dzięki różnym rozwiązaniom technologicznym, wcale nie oznacza pójścia na kompromis ze smakiem, a o wygodzie grillowania na grillu gazowym można opowiedzieć bardzo wiele. Przed Wami kilka powodów dlaczego grillowanie na gazie jest zdrowsze i lepsze.

 

Grill gazowy Broil King

 

Nasze zdrowie

Grillowanie na węglu, mimo swojej tradycji i z pewnością wielu zwolenników, niestety nie należy do najzdrowszych. Na zlecenie firmy Gaspol, naukowcy z Politechniki Warszawskiej przetestowali trzy rodzaje grilli: zasilane węglem, brykietem oraz czystym gazem propanowym.

W tym celu dokonali pomiarów i analizy chemicznej gazów odlotowych, który obejmował pomiar stężenia masowego aerozolu (pyłu PM2,5) oraz oznaczenie składu chemicznego w zakresie 16 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), czyli szkodliwych substancji rakotwórczych. Tej samej analizy dokonano przy pustym grillu oraz w warunkach grillowania żywności.

Jak się okazało, grill zasilany brykietem zatruwa nas już podczas rozpalania, wydzielając 4 z 16 badanych WWA. W momencie położenia jedzenia na grillu, wydziela się aż 13 z 16 szkodliwych substancji, które wdychamy i zjadamy! Grill zasilanym węglem wydziela natomiast 12 z 16 WWA. Badanie wykazało natomiast, że grill gazowy, zarówno pusty jak i grillujący żywność, nie wydziela szkodliwych substancji. Badanie nie stwierdziło żadnego ze szkodliwych węglowodorów aromatycznych, a wszystkie próbki były poniżej granicy oznaczalności.

 

Podczas grillowania na węglu wydziela się wiele szkodliwych substancji

 

Poza samym „paliwem”, którym zasilany jest nasz grill, warto też zwrócić uwagę na rozpałki, które często są niezbędne do rozpalenia ognia i zawierają kolejne niezdrowe składniki. W przypadku grilla gazowego nie są one potrzebne, tym samym oszczędzają nam kolejne dawki niezdrowych substancji.

 

Zdrowie naszej planety

Poza naszym zdrowiem, warto również zwrócić uwagę na zdrowie naszej planety i to jak różne rodzaje grillowania na nią wpływają. Gaz jest zdecydowanie bardziej ekologicznym i „zielonym” paliwem od węgla. Jego spalanie wytwarza mniej zanieczyszczeń niż drzewo czy węgiel, a na przykład emisja CO2 przy spalania gazu jest niższa o kilkadziesiąt procent niższa niż w przypadku spalania węgla. Ponadto, gaz nie emituje pyłów i fluorytów, dzięki czemu nie jest toksyczny i nie zanieczyszcza wód, ani gleby. 

 

Węgiel emituje aż 50% więcej CO2

 

Co więcej, gaz, poprzez swoją naturalną budowę, jest źródłem dużo bardziej kalorycznym od wcześniej wspomnianego drewna czy węgla, co oznacza, że produkcja ciepła jest bardziej efektywna i pozwala na zmniejszenie zużycia „paliwa”. W przypadku grilli gazowych Broil King, to zużycie jest jeszcze bardziej ograniczone dzięki bardzo dobrym materiałom, które doskonale akumulują i oddają ciepło. Mówiąc krótko, grill Broil King potrzebuje mało gazu do rozgrzania się i utrzymania ciepła.

 

Tyle samo smaku

Przejdźmy do obalenia mitu jakim jest stwierdzenie, że „jedzenie z grilla gazowego nie smakuje”. Aby to zrobić wystarczy zdefiniować skąd bierze się smak w grillu, a nie bierze się on z węgla, ale z ociekających sosów, tłuszczy i marynat, które skapując na mocno rozgrzane kawałki węgla natychmiast odparowują do grillowanych potraw.

W tym celu, w grillach gazowych Broil King zostały umieszczone aromatyzery Flav-R-WaveTM, które działają na takiej samej zasadzie jak rozgrzany węgiel. Są umieszczone bezpośrednio nad palnikami i pokrywają niemal całą powierzchnię piekarnika, dzięki czemu wszystkie sosy i marynaty skapują od razu na rozgrzane do około 500 stopni Celsjusza aromatyzery odparowując cały smak z powrotem do grillowanych potraw.

 

Skąd bierze się smak na grillu gazowym?

 

Kolejnym argumentem może być stwierdzenie, że jedzenie z grilla gazowego „śmierdzi gazem”. Jednak, przy prawidłowo funkcjonującym grillu gazowym gaz nie śmierdzi, ponieważ gaz propan-butan jest bardzo czystym paliwem i spala się jedynie na dwutlenek węgla (CO2), parę wodną i ciepło, które nie mają żadnych właściwości zapachowych. Sam gaz ziemny jest bezwonny, jedynie w celu bezpieczeństwa do butli dodawana jest śladowa ilość Etanotiolu, aby w przypadku ulatniania się gazu można było go wykryć. Jednak, przy prawidłowo funkcjonującym grillu, powstaje tylko ciepło, para wodna i dwutlenek węgla. 

Możecie nam nie wierzyć, ale wystarczy spróbować jedzenia z grilla gazowego, aby przekonać się, że to prawda!

 

Wygoda i przyjemność grillowania

Największą przewagą grilli gazowych nad węglowymi jest z pewnością wygoda grillowania. Zacznijmy od samego rozpalania - nie musimy dmuchać, machać, ani dolewać żadnych rozpałek. Wystarczy, że przekręcimy pokrętło, wciśniemy zapalarkę i wrócimy po 15 minutach do grilla rozgrzanego do 350 stopni Celsjusza i gotowego do grillowania. Nie musimy czekać, aż powstanie gorący żar na którym będziemy mogli coś upiec.

 

Grill gazowy to przede wszystkim wygoda

 

Z taką samą łatwością utrzymamy temperaturę podczas grillowania. Dzięki bardzo dobrym materiałom, z których zbudowane są grille gazowe Broil King, ciepło nie będzie uciekać, ale akumulować się w środku, dlatego nawet przy chwilowym otwarciu pokrywy, grill nie wychłodzi się. Dlaczego to takie ważne? Grillowanymi potrawami możemy cieszyć się już po kilku minutach (no.. chyba, że przygotowujemy potrawę low&slow). Grillowanie nie musi być więc jedynie weekendowym wydarzeniem, ale z łatwością przygotujemy na nim również szybkie śniadanie albo wieczorną przekąskę.

Na sam koniec, weźmy jeszcze pod uwagę łatwość utrzymania grilla gazowego. W grillu węglowym, po skończonym grillowaniu trzeba usunąć i wyrzucić brudzący popiół oraz wyczyścić ruszty. W opcji gazowej, po skończonym grillowaniu wystarczy jedynie przepalić grilla i zwęglić resztki jedzenia, ruszt oczyścić szczotką i pokryć olejem - proces ten zajmuje około 5 minut pracy. Dokładniejsze czyszczenie (na przykład oczyszczenie dna piekarnia lub palników) wystarczy wykonać tylko 1-2 razy w sezonie.

 

Czyszczenie rusztów w grillu gazowym Broil King

 

Wcale nie takie drogie

Na sam koniec kwestia ceny. Tak, grille gazowe są droższe. Ale czy jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie? Kupując grilla gazowego Broil King stawiamy przede wszystkim na jakość i inwestujemy w sprzęt na kilka lat. Szczególnie biorąc pod uwagę wieloletnie okresy gwarancyjne, z pewnością jest to zakup na minimum 5 lat. Dodatkowo, spójrzmy na koszty samego grillowania. Jedna butla gazowa kosztuje około 60 zł i wystarcza na około 37 godzin ciągłego grillowania przy idealnych warunkach atmosferycznych w przypadku grilla Monarch. Tak więc, z naszych obliczeniach wynika, że godzina grillowania na gazie to 1,62 zł. 

Przy grillu węglowym, prawie każdorazowo lub co drugie grillowanie musimy zaopatrzyć się w opakowanie węgla (dobrej jakości), które kosztuje około 49 zł za 4kg. Do tego podpałka za około 5zł. Ponadto, po kilku sezonach najpewniej takiego grilla będziemy musieli wymienić na nowy.

Patrząc więc na naszą inwestycję całościowo i długoterminowo, okazuje się, że koszt grilla w przeliczeniu na jedno grillowanie nie jest wcale tak ogromny jak by się mogło wydawać.

 

Źródła:

https://pulsmedycyny.pl/grille-pod-lupa-naukowcow-884564

https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/grill-gazowy-mniej-szkodliwy-od-weglowego,144776.html