Dlaczego Broil King jest królem wśród grilli?

30-04-2020

Grille gazowe Broil King to zdecydowanie produkt z najwyższej półki. Dlaczego? Poniżej znajdziecie 3 powody, dla których Broil King nie bez przyczyny jest królem wśród grilli ogrodowych.

 

1. Made in North America

Grille gazowe Broil King produkowane są wyłącznie w Ameryce Północnej w fabrykach w całości posiadanych przez braci Witzel - właścicieli marki Broil King. Mimo, że wiele marek na rynku szczyci się amerykańskim pochodzeniem, tylko Broil King może powiedzieć, że wszystkie grille gazowe bez wyjątku, zaczynając od najtańszego Gema i kończąc na Imperialu, produkowane są w USA lub Kanadzie. To gwarantuje najwyższy standard ich wykonania oraz jakość.

 


 

CEO firmy, Ted Witzel, ma całkowitą kontrolę nad procesem produkcyjnym, upewniając się, że produkty Broil King będą spełniać najwyższe standardy.

Ponadto, grille Broil King wykonane są z wysokiej jakości materiałów produkowanych w Ameryce Północnej, aby zapewnić im funkcjonowanie przez wiele lat. Z tego powodu, większość elementów grilli ogrodowych Broil King cieszy się wieloletnią gwarancją.

I tak na przykład stal pochodzi tylko i wyłącznie z amerykańskich hut. Dodatkowo jest walcowana, nie szczotkowa, co oznacza, że nie posiada mikrootworów, w które może wnikać brud. Dzięki temu jest łatwiejsza do utrzymania oraz bardziej wytrzymała. A na przykład plastikowe elementy, takie jak kółka, rączki czy pokrętła produkowane są w należącej do rodziny firmie Onward Cluthe i są wykonywane poprzez formowanie wtryskowe, dzięki czemu są wytrzymałe i odporne na promieniowanie UV.

Całą filozofię i historię firmy możecie poznać tutaj, a także poznać osoby, które są odpowiedzialne zapewnienie najwyższej jakości oraz za produkcję kolejnych elementów grilli gazowych Broil King.

 

2. System PGT

To co wyróżnia grille gazowe Broil King spośród innych dostępnych na rynku to z pewnością system PGT (Performance Grilling Technology), czyli wydajny system grillowania. Jest on oparty na 5 głównych rozwiązaniach technologicznych, które wpływają na wydajność i smak grillowania. Są to aromatyzery Flav-R-Wave™, palniki Dual-Tube™, dwustronne ruszty żeliwne, piekarnik oraz zawory i pokrętła.

 

System PGT to opatentowana technologia zwiększająca wydajność grilla gazowego

 

Aromatyzery Flav-R-Wave™

Aromatyzery są najważniejszym elementem grilla pod względem smaku. Wbrew przekonaniom to nie węgiel daje nam wspaniały grillowy smak, ale tłuszcze i soki z jedzenia, które ociekając na rozgrzany węgiel z powrotem odparowują do potrawy. Dzięki aromatyzerom, które posiadają wszystkie grille gazowe Broil King, marynaty, soki i tłuszcze natychmiast odparowują do naszych potraw nadając im wspaniały, grillowy smak.

Co ważne, aromatyzery w grillach Broil King pokrywają niemal całą powierzchnię piekarnika i są dobrane w najbardziej optymalny sposób - zbyt mała spowodowałaby utracenie części smaku, natomiast 100% pokrycie zmieniłoby grilla w patelnię, a ciepło z palników nie miałoby możliwości unoszenia się.

 

Aromatyzery Flav-R-Wave™

 

Palniki Dual-Tube™

Wydawać by się mogło, że palnik palnikowi jest równy. Jednak inżynierowie Broil King wiedząc o tym, że gaz wstrzyknięty do palnika rozprzestrzenia się nierównomiernie, zaprojektowali opatentowany system palników Dual-Tube™. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z grillowaniem, być może nie wiecie jeszcze jak ważne jest, aby grill równo się rozgrzewał (kto chciałby grillować kiełbaskę z tyłu grilla przez 5 minut, a z przodu przez 10?).

Jednak gaz wstrzyknięty pod ciśnieniem 37 mbar przez mały otwór dyszy powoduje wyższą temperaturę na końcu palnika, a niższą na początku. Dzieje się tak ponieważ na samym początku gaz nie miesza się z powietrzem i nie ulega spaleniu, im dalej od końcówki tym większy płomień, ponieważ doszło do powstania lepszej mieszanki gazu propan-butan lub propanu z tlenem (najlepiej zwizualizować sobie ten mechanizm za pomocą miotacza ognia).

Broil King jest jedynym producentem na rynku oferującym palniki Dual-Tube, w tłumaczeniu na polski „podwójna rurka”. Oznacza to, że inżynierowie wprowadzili na początku palnika drugą rurkę, dzięki której gaz wprowadzany jest w turbulencje, mieszanka staje się jednolita i ciśnienie na całej długości palnika wyrównuje się. Dzięki temu prozaicznemu zabiegowi wysokość płomienia jest taka sama na całej długości palnika, a jedzenie grilluje się tak samo niezależnie od tego na której części rusztu leży.

 

Opatentowany system palników Dual-Tube™

 

Dwustronne ruszty żeliwne

Wszystkie ruszty Broil King® są w 100% wykonane z żeliwa, co oznacza to, że doskonale utrzymują ciepło i oddają je potrawom. Ponadto cechują się małą odległością między żeberkami, co również wpływa na utrzymanie ciepła, a prawdopodobieństwo, że jedzenie będzie wpadać pod ruszt jest mniejsze.

Ponadto, są dwustronne co daje nam więcej funkcji grillowania. Strona stożkowa nadaje się idealnie do większości dań, ale przede wszystkim steków, na których chcemy uzyskać słynne grillowe prążki. Strona rynienkowka sprawdzi się do delikatnych lub tłustych potraw, w których chcemy zatrzymać soki, lub w przypadku tych drugich, odprowadzić nadmiar tłuszczu, aby nadmiernie nie skapywał na aromatyzery.

Ciekawostka: przekrój rusztu przypominający serce lub płomyczki znajduje się w logo Broil King.

 

 

Dwustronny ruszt żeliwny w przekroju

 

Piekarnik

Poza najlepszymi materiałami z jakich zostały wykonane piekarniki Broil King cieszące się dożywotnią gwarancją, ten element grilla Broil King ma również ważne zastosowanie w technologii PGT. Piekarniki we wszystkich grillach Broil King mają zamykane dno, co oznacza, że nie będzie w nich występował tzw. „efekt komina”.

Wszyscy pewnie wiemy, że gorące powietrze się unosi. W grillach w których na dnie piekarnika znajdują się duże otwory, podczas otwarcia pokrywy i unoszenia się gorącego powietrza, zimne jest zasysane na to miejsce, tworząc tzw. efekt komina. Wtedy nasze potrawy narażone są na wysychanie (podobnie jak usta zimą), ponieważ zimne powietrze jest suche.

Ponadto, grille Broil King mają wysokie pokrywy. Jest to nie tylko pomocne w grillowaniu dużych potraw na ruszcie lub kurczaków na stojaku. Dzięki wysokim piekarnikom uzyskujemy efekt pieczenia konwekcyjnego, który przyśpiesza grillowanie. Podobnie jak w domowym piekarniku korzystamy z termoobiegu, który przyśpiesza prędkość pieczenia ze względu na ruch ciepłego powietrza, analogicznie w grillu gazowym wysoka pokrywa wpływa na lepszą cyrkulację powietrza i przyśpieszone oraz równomierne pieczenie.

 

System pieczenia konwekcyjnego w grillu Broil King

 

Zawory i pokrętła:

Grille gazowe Broil King wyposażone są w zawory Linar-Flow™ oraz pokrętła 180° Sensi-Touch™. W procesie grillowania bardzo ważnym aspektem jest kontrola płomienia (większa lub mniejsza ilość gazu), który wpływa na temperaturę oraz ciepło wewnątrz urządzenia.

Niestety, trudność polega na tym, że zwiększenie otworu zaworu gazu nie powoduje wprost proporcjonalnego podniesienia temperatury. W grillach Broil King zawory są precyzyjnie skaliborwane do każdego z grilli, aby wraz z przekręcaniem pokrętła temperatura wzrastała liniowo. Stąd też pochodzi ich nazwa Linear (liniowy) Flow (przepływ gazu). Poniższy graf ilustruje działanie tych zaworów.

 

 

Oprócz zaworów, grille Broil King są wyposażone w pokrętła 180° Sensi-Touch™, które obracają się o 180° gwarantując większą precyzję i kontrolę nad mocą palnika niż pokrętła o zakresie 90° lub mniej.

 

3. Design

Na koniec, być może mały, ale jakże istotny element! Grille gazowe Broil King mieszczą dużą, 11-kilogramową butlę gazową w szafce pod piekarnikiem. Pomyślicie - czy to nie oczywiste? Otóż nie, bo nie wszyscy producenci oferują grille, w których butla z gazem estetycznie chowa się wewnątrz grilla, nie zakłócając estetyki naszego ogrodu.

 

To tylko część powodów dla których Broil King jest królem wśród grilli ogrodowych. W kolejnych postach będziemy bardziej zagłębiać się w te technologiczne rozwiązania i odkryjemy kolejne pomysły inżynierów Broil King które sprawiają, że te grille są tak dobre.