Babka drożdżowa z grilla gazowego, czyli co zrobić kiedy piekarnik jest za mały

10-04-2020

Co zrobić kiedy masz dużą rodzinę, tylko jeden piekarnik w domu i musisz upiec 7 babek drożdżowych na raz? W tym roku z pomocą przyszedł nam… nasz grill gazowy Broil King! Wzięliśmy tradycje Wielkanocne w obroty i postanowiliśmy zrobić mały eksperyment. Czy da się upiec tradycyjną babkę drożdżową w grillu gazowym? Wyniki poniżej!

Na początku oczywiście przygotowaliśmy nasze babki drożdżowe. Przepis na nie znajdziecie na samym dole. Ciasto włożyliśmy do foremek i odstawiliśmy, aby wyrosło. 

 

Przygotowane ciasto drożdżowe

 

Grilla rozgrzaliśmy do temperatury 180 stopni Celsjusza, czyli do takiej samej jak w naszym piekarniku. Dzięki termometrowi umieszczonemu na pokrywie możemy ją stale kontrolować. Babki włożyliśmy do piekarnika, a jedną wzięliśmy na eksperyment i włożyliśmy do grilla gazowego i zamknęliśmy pokrywę.

 

Babkę wkładamy do grilla gazowego Broil King

 

45 minut później…

Wokół naszego grilla gazowego powoli zaczęło przyjemnie pachnieć słodkim ciastem drożdżowym, które jak się okazało… pięknie się upiekło! Nasz grill gazowy sprawnie zastąpił nam domowy piekarnik, w którym zabrakło miejsca i rozwiązał problem. Ciasto ładnie się zarumieniło i w niczym nie ustępowało partii z piekarnika.

Babka drożdżowa upieczona na grillu gazowym 

 

Wniosek: Jak się okazuje, nie ma rzeczy niemożliwych! Nie bójcie się eksperymentować z Waszym grillem. Często jest on w stanie zastąpić wszystkie funkcje naszej domowej kuchni i nawet w przypadku najbardziej pomysłowych eksperymentów, efekty są zdumiewające. Wesołego Alleluja i udanego grillowania!

 

Przepis na babkę drożdżową, którego użyliśmy

*Przepis na 3 małe / 2 duże foremki

Składniki: 

  • 50 g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek 
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli 
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 125g masła

 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć. Rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką przesianej mąki, Wlać kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawić, aż drożdże zaczną rosnąć. Resztę mąki przesiać do miski. Połączyć z przygotowanym rozczynem (z suszonych drożdży nie trzeba robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką).
  2. Żółtka i jajko utrzeć z resztą cukru i dodać do mąki z solą, skórką z cytryny, podgrzanym mlekiem i roztopionym masłem. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż zacznie odchodzić od ręki lub od końcówek miksera. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz je zagnieść i włożyć do formy do 1/3 wysokości. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  4. Piec w 180 stopniach do „suchego patyczka”. Mała foremka ok 35 minut, większa foremka ok 45 minut.